Annons

Hockeyspelarna släpptes fria

Självfallet var hockeyspelarna från det tyska elitlaget Eisbären jätteglada när de på onsdagsförmiddagen fick beskedet att de släpps fria och att förundersökningen om misstänkt våldtäkt i Tyringe läggs ner.
Hässleholm • Publicerad 10 september 2003
Efter att ha varit frihetsberövade i två och en halv vecka utan möjlighet att kommunicera med någon utanför häktets murar, blev de båda hockeyspelarna från Berlin försatta på fri fot och friade från misstankarna att de gjort sig skyldiga till våldtäkt i Tyringe den 23 augusti. bild: rONNIE SMITH
Efter att ha varit frihetsberövade i två och en halv vecka utan möjlighet att kommunicera med någon utanför häktets murar, blev de båda hockeyspelarna från Berlin försatta på fri fot och friade från misstankarna att de gjort sig skyldiga till våldtäkt i Tyringe den 23 augusti. bild: rONNIE SMITHFoto: 

Detta sedan den tekniska bevisningen inte ger stöd för den berättelse som den 20-åriga kvinnan lämnade när hon anmälde de båda hockeyspelarna för våldtäkt på ett hotell i Tyringe.

Omhäktningsförhandlingarna var utsatta till klockan 14 och 15 inför tingsrätten i Hässleholm, men klockan 10.30 på förmiddagen meddelade vice chefsåklagare Pernilla Åström att hon försatt de misstänkta männen på fri fot och att utredningen mot dem läggs ner.

Annons

– Vid genomgång av den tekniska bevisning som jag fick på onsdagsmorgonen så stärktes de uppgifter som de misstänkta männen lämnat om händelseförloppet, medan de uppgifter som kvinnan lämnat försvagades. I detta läget fanns det inte underlag för att väcka åtal mot de båda männen.

– Därför har jag beslutat att lägga ner förundersökningen mot de båda männen, säger vice chefsåklagare Pernilla Åström, som inte närmare vill gå in på de bevismaterial som ledde till att de båda hockeyspelarna kunde återvända till Tyskland friade från misstankar om att de skulle ha gjort sig skyldiga till våldtäkt. De båda männen, 36 och 37 år gamla, har nu möjlighet att kräva skadestånd för att de suttit frihetsberövade sedan den 23 augusti.

Männen har hela tiden förnekat att de gjort sig skyldiga till våldtäkt. Uppmärksamheten kring gripandet av de båda elitspelarna har varit stor både i svenska och tyska tidningar. De båda hockeystjärnorna blev också avstängda av sin klubb under tiden som utredningen pågick.

– När det gällde det utredningsmaterial som vi hade tillgång till i ingångsskedet så fanns det uppenbarligen skäl att misstänka de båda männen för våldtäkt, det stöddes också av såväl tingsrätt som hovrätt, säger vice chefsåklagare Pernilla Åström, strax efter det att hon försatt de båda männen på fri fot sedan nya uppgifter framkommit i den tekniska bevisningen.

När Kristianstadsbladet träffade männen på väg ut från polishuset i Kristianstad uttryckte de båda sin glädje över att ha blivit försatta på fri fot. De berättade också att de så fort som möjligt skulle lämna Sverige och åka hem till familjerna i Berlin.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons