Högtryck på utbildningar i varseltider

Ta tag i din situation fortast möjligt och utbilda dig där det finns behov. Det är budskapet från Arbetsmarknad och Kompetensutveckling samt utbildningsanordnare i Hässleholm. Den sviktande arbetsmarknaden märks hos AK-förvaltningens studie- och yrkesvägledare.
Hässleholm • Publicerad 3 april 2009

Sedan oktober har cirka tusen personer varslats i Hässleholms kommun.

– Fler blir uppsagda jämfört med tidigare. Det säger Curt-Erik Karlsson, chef på förvaltningen som är den samlade resursen och rustar för högkonjunktur inom utbildningssektorn.

Gunilla Knutsson, studie- och yrkesvägledare, är fullt uppbokad fram till den 15 maj.

– Många vill se över sin situation och skolans värld är annorlunda än för 20 år sedan, säger hon.

Arbetsmarknad och kompetensutveckling fokuserar på att arbeta behovsprövat och förebyggande, och samarbetet med kommunerna i Skåne Nordost resulterar i fyra nya utbildningar till hösten.

– Vi kommer att ha en förberedande terminskurs för invandrare som ska söka vidare till omvårdnadsprogrammet, säger Bo Thiman på T4Vux. Här får de extra stöd med svenskan.

FlexVux kommer i sin tur att utöka med YrkesVux. Regeringen satsar på yrkesutbildning, säger rektorn Bo Selander.

– Det här sker i nära samarbete med näringslivet i regionen. Men det gäller att visa på att det finns behov om vi ska få del av statsbidraget.

Högskolan Kristianstads nyhet är maskiningenjörsutbildning på Norra station, vilket nu saknas i Skåne. I samarbete med kommunen och Färe industricenter, påpekar enhetschef Karina Hansson.

Ökat sökandetryck förväntas också på Yrkeshögskolan. Deras profil inom teknikområdet passar varslade från tillverkningsindustrin.

Jan-Tuve Truedsson 044-18 55 80
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.