Annons

Höjning av skatten med 50 öre

Efter drygt tolv timmars debatt beslöt kommunfullmäktige i Hässleholm på måndagskvällen att höja den kommunala skattesatsen med 50 öre till 20,61 kronor nästa år. En höjning som innebär att Hässleholms kommun ökar sina skatteintäkter med cirka 29 miljoner år 2002. Oppositionspartierna hade framfört egna budgetförslag som innebar att kommunen inte skulle behöva höja skatten.
Hässleholm • Publicerad 28 augusti 2001

Oppositionens förslag byggde bland annat på en försäljning av Hässleholms Fjärrvärme AB, som är ett helägt kommunalt bolag. En del av överskottet från försäljningen ville oppositionspartierna använda för nödvändiga strukturella förändringar inom omsorg och skola samt för att återskapa ordningen på gator och torg genom att anslå tre miljoner till en kommunal väktarstyrka. Men oppositionen fick inte gehör för något av sina förslag. Majoritetspartierna som består av socialdemokraterna, centern, vänstern och miljöpartiet höll fast vid sitt gemensamma budgetförslag, trots att det gjordes justeringar in i det sista, med en extra buffert för Barn- och utbildningsnämnden på 12 miljoner kronor för att täcka förväntade kostnader för den allmänna förskolan.Med den nya skattesatsen i Hässleholm nästa år hamnar Hässleholm på 29: e plats bland de 33 kommuner som har högst kommunalskatt i Skåne.Under den långa debatten framfördes många farhågor för att skattehöjningen skulle hämma befolkningsutvecklingen i Hässleholms kommun. Majoriteten försvarade skattehöjningen med att denna är helt nödvändigt för att bibehålla en god standard inom skola och omsorg i kommunen och för att klara de framtidssatsningar som behövs. Tre voteringar fick tillgripas. Den första gällde ett krav från moderaten Åke Sundkvist om ett tilläggsyrkande om att kulturnämnden ska ha ansvaret för kulturverksamheten på Hovdala slott, men eftersom frågan ska diskuteras senare av presidierna i kommunstyrelsen och kulturnämnden röstades hans tilläggsyrkande ned med 32 mot 24 röster fyra fullmäktigeledamöter avstod från att rösta. Andra voteringen handlade om oppositionens krav på att kommunen aktivt skulle medverka till etablering av friskolor i kommunen, men förslaget föll med 35 röster mot 25. Den tredje omröstningen handlade om skattesatsen i kommunen. Tommy Nilsson som är ordförande i det kommunala fjärrvärmeverkets styrelse sa i slutdebatten att han inte kunde se några fördelar med att sälja det helägda fjärrvärmebolaget. Bolaget går bra och det är ett monopolbolag som är till gagn för kommuninvånarna. En försäljning kan innebära högre avgifter för abonnenterna. Tommy Nilsson fick också stöd av miljöpartiets gruppledare Thomas Rasmusson som gärna ser att verket byggs ut med ytterligare en panna för biobränsle. Oppositionsrådet Bo-Anders Thornberg som är en av dem som förespråkar en försäljning är oroad för de investeringskostnader på 100 till 150 miljoner som diskuteras. Detta kommer att drabba skattekollektivet negativt, menade Thornberg. ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons