Annons

Sparkade skolchefen går från ett stålbad till ett annat

Eva Andersson sparkades som skolchef i Hässleholm men har nu återuppstått i samma roll drygt tre mil norrut. Någon bitterhet över det som hände vill hon inte kännas vid.
Osby/Hässleholm • Publicerad 1 november 2019
Eva Andersson hämtade stöd hos framför allt sin familj i samband med att hon fick lämna sin post i Hässleholm.
Eva Andersson hämtade stöd hos framför allt sin familj i samband med att hon fick lämna sin post i Hässleholm.Foto: Andreas Örwall Lovén

Eva Andersson makar lite på träräls och färgglada tåg, innan hon slår sig ner. Det är hennes egen idé att ta bilden just här, intill kommunhusets ”skyltfönster” mot Västra Storgatan.

Brios leksakståg symboliserar både Osby och känslan av att vara på väg någonstans. Enligt Eva Andersson är hon mer på väg mot något, än från något.

Annons

Hon sparkades tidigare i år av Restalliansen, med stöd av SD, när hon som chef för barn- och utbildningsförvaltningen, inte ansåg sig kunna leverera de sparåtgärder som krävdes.

Några månader senare är hon rekryterad som förvaltningschef i kusinkommunen några mil norrut. I samband med att hon lämnade sitt uppdrag fick hon mycket uppskattning både från kollegor och utifrån. Enligt uppgifter till Kristianstadsbladet är man i Osby dessutom jublande glada över att ha kunnat rekrytera henne.

Är det lång näsa till dem som tvingade bort dig?

– Jag tänker inte så. Jag ska göra mitt bästa här och är fokuserad på det, men det är klart att det känns gott att vara uppskattad.

Foto: Andreas Örwall Lovén

Är du inte det minst bitter?

– Klart att jag var berörd av det som hände, men det är ingen idé att fastna i sådant. Jag har fixat det med de mina. Jag har en god familj som funnits med hela vägen.

I somras visste hon inte riktigt vad hon skulle göra, förutom att hon inte kände sig färdigjobbad; att hon vid 60 år hade mer att ge.

När Osby väl hörde av sig, så gick det snabbt.

– Ordinarie chef hade blivit sjuk och de undrade om jag kunde tänka mig att komma hit och jobba.

Nu sitter hon helt plötsligt med ett omfattande uppdrag. Hon ansvarar för hela utbildningsspektrat, från förskola till vuxenutbildning. Hon har även ansvar för delar av stöd och omsorg (barn och familj), som kan jämföras med en socialförvaltnings domäner.

Annons

– Det är jättespännande att bli utmanad och se nya perspektiv.

Och splittrat?

– Det är olika delar men man kan se det som en samverkan. Det handlar om barn och unga i såväl skola som bibliotek, medan föräldrarna kanske går vuxenutbildning, samtidigt som det finns frågor som berör socialförvaltningen (stöd och omsorg).

Det kanske rentav är något för Hässleholm, nya sätt att spara?

– Det vill jag inte gå in på, men samverkan är viktigt. Man måste se hängrännan, vad som förenar, istället för stuprören. Vi har ett gemensamt uppdrag gentemot kommuninvånarna och bör nyttja varandras kompetenser.

Eva Andersson föddes faktiskt i Osby, även om hon som liten bodde i Hästveda innan hon senare hamnade i Hässleholm.

Vad är Osby för dig?

– Ett genuint samhälle där man möts av omtanke. Det finns också en stolthet över vad som händer. Man talar gott om sin kommun och vill att det ska gå väl. Det finns ett ambassadörskap bland invånarna.

Skiljer det sig mot Hässleholm?

– Jag tycker bara att det ska synas om man tycker om sin kommun. Det märks på hur du agerar och på vad du säger. Det är som om en lärare står framför en klass och säger ”nu ska vi ha riktigt roligt”, men i kroppsspråket visar något helt annat.

Annons

Orsaken till att Eva Andersson fick lämna sin tjänst i Hässleholm var den skilda synen mellan henne och ledande politiker kring vilka besparingar som gick att uppnå.

Nu kastas hon in i ett nytt stålbad, där barn– och utbildningsnämnden i nuläget har ett sparbeting på runt 20 miljoner kronor inför 2020.

Hur känns det?

– Klart att man måste vara eftertänksam kring hur man sparar, så att det inte drabbar för hårt. Samtidigt blir det en del tuffa och obekväma beslut i spartider.

På vilket sätt skiljer det sig från situationen som var i Hässleholm?

– I en politiskt styrd organisation är det politiker som fattar besluten men som tjänsteman har man ett uppdrag att visa vad vi lagligen är skyldiga att göra som kommun. Då är det viktigt att vi lägger fram fakta och visar på konsekvenser.

Brister politiker i förståelsen av fakta?

– Det får politikerna själva kommentera.

Varje förvaltning vill väl samtidigt skydda sitt och spara så lite som möjligt för egen del?

– Då återkommer vi till samverkan, att jobba över gränserna. Det kommer att bli allt viktigare i framtiden. Men man måste också stå på stadiga ben, även om det blåser ibland, och fundera på vad man står för.

Annons

Även till priset av ens tjänst?

– Ja, det handlar också om tillit. Det man säger måste också märkas.

Inåt, i den egna organisationen?

– Självklart.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons