Hoppar av brukar- rådet i protest

HÄSSLEHOLM. Ingvar Malmström, Finja, hoppar efter fyra mandatperioder av Region Skånes handikappråd Brukarrådet i protest mot att man struntar i hans handikapp. – Jag kan inte fullgöra mitt uppdrag, eftersom det inte finns hörselslingor installerade i våra möteslokaler, säger han.
Hässleholm • Publicerad 21 juni 2001
– Endast ett skriftligt löfte om att ta mitt handikapp på allvar, kan få mig tillbaka till Region Skånes handikappråd, säger Ingvar Malmström.Bild: TOMMY SVENSSON
– Endast ett skriftligt löfte om att ta mitt handikapp på allvar, kan få mig tillbaka till Region Skånes handikappråd, säger Ingvar Malmström.Bild: TOMMY SVENSSONFoto: 

Ingvar Malmström har suttit med i länshandikapprådet, som brukarrådet hette innan länssammanslagningen, sedan 1990 som DHR, De Handikappades Riksförbunds, representant.

– Visst känner man till mitt handikapp. Ändå saknas fungerande hörselslingor vid många av våra möten, trots att jag påtalat problemet gång på gång. Jag representerar de handikappade och för att kunna fullgöra mitt uppdrag är det ju viktigt att jag hör allt som sägs, säger Ingvar Malmström till Kristianstadsbladet. Han tror inte att man tar hans handikapp på allvar.

– En talare föreslog att jag skulle komma upp och sätta mig bredvid honom. Skulle jag sedan flytta runt i sammanträdesrummet och sätta mig intill alla som sade något? Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta åt ett sådant förslag. I alla fall känner jag mig kränkt, säger Malmström och fortsätter:

– Med sådan inställning undrar man om de ansvariga tar rådets ändamål på allvar. Stor kunskapsbank Vi finns ju med i beslutsprocessen för att tillföra synpunkter och råd för att besluten ska bli rätt från början och inte behöva göras om. Tio procent av befolkningen är handikappade och vi utgör därmed en stor kunskapsbank.

Det var vid ett möte i början av juni i Helsingborg som Ingvar Malmström fick nog, eftersom hörselslingor än en gång saknades. Han lämnade mötet i protest och körde hem till Hässleholm.

I sin avsägelse till Region Skåne skriver Ingvar Malmström att De Handikappades Riksförbund kommer att utse en ersättare.

– Nej, det tänker vi inte göra, säger Leif Andersson, vice sekreterare i DHRs skånedistrikt.

– Vi ställer oss bakom Ingvar Malmströms avhopp och tillsätter inte någon ersättare. Leif Andersson säger att i nuläget är det bara en sak som kan få DHR och Ingvar Malmström att ändra sig.

– Ett skriftligt löfte från region Skåne, att man ser till att alla i rådet till fullo kan följa med i debatten för att kunna fullgöra sina uppdrag, oberoende av handikapp.

Ordföranden i Brukarrådet, Anna-Kerstin Larsson, fp, tycker det inträffade är beklagligt.

– Vi har haft problem med tekniken några gånger och jag kan förstå Ingvar Malmströms reaktion. Därför är vi nu på gång med att installera en slinga i regionhuset i Lund och vi ska också få en i Skånehuset i Kristianstad, men där är det svårare på grund av tekniska problem. På något sätt ska vi dock lösa det också. Dessutom ska vi införskaffa en portabel hörselslinga som vi kan ta med oss till olika möteslokaler, lovar Anna-Kerstin Larsson.

Så då är Ingvar Malmström välkommen tillbaka?

– Javisst, att inte ha honom med på våra möten är en förlust för oss, eftersom han tillför mycket kunskap. Vi kommer nu att skicka brev till DHR och Ingvar Malmström om de åtgärder vi kommer att göra för att samtliga ledamöter ska kunna följa mötena i framtiden, uppger Anna-Kerstin Larsson, ordföranden i Brukarrådet.

nyheter

@kristianstadsbladet.se

Av Bo Erlandsson 0451-83050
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.