Hundra utfarter stängs

Cirka hundra fastighets- och åkerutfarter stängs då väg 21 mellan Vanneberga och Önnestad byggs om till mötesfri 2+1-väg med mitträcke.
Hässleholm • Publicerad 3 maj 2007

– Kvar blir två ordnade korsningar med vänstersvängfält i Ullstorp och vid vägen mot Vanneberga ängar. Där blir det också gång- och cykeltunnlar under 21:an medan Önnestad får en planfri korsning mitt i Bockebäcken, sammanfattar Vägverkets projektledare Björn Tillström.

Med anledning av att Vägverket beslutat stänga utfarterna och sätta upp mitträcken hade lantmäteriet i går kallat sakägarna till förrättningssammanträde i Vinslöv. Knappt 50 av ett 90-tal kallade var på plats.

– Det vi ska ta beslut om i dag är att det ska bildas gemensamhetsanläggningar (vägsamfälligheter) för det enskilda vägnät som Vägverket måste bygga parallellt med 21:an till närmaste utfart. Gissningsvis handlar det om fyra-fem "anläggningar", men det är Vägverket som får stå för samliga kostnader och överlämnar ett färdigt vägnät, påpekar förrättningslantmätaren Kerstin Erlandsson.

– Det är först sedan vägarna byggts vi kan kalla till slutsammanträde. Besluta om eventuellt fler åtgärder, fördela andelstalen, bilda föreningarna och utse styrelser. Det är fastighetsägarna själva som har ansvar för den enskilda vägen och kan under vissa förutsättningar också få bidrag till underhållet.

Det blev en hel del diskussioner om omvägar och nackdelar som uppstår på grund av förändringarna, men Björn Tillström hoppas på en byggstart hösten 2008, och att allt ska vara klart till sommaren 2009.

'– Vanneberga-Önnestad återstår. Sedan är 21:an som varit en av landets mest olycksdrabbade vägar åtgärdad på sin stäckning från Åstor till Kristianstad.

– Men någon planskild korsning blir det inte i Vanneberga. De pengarna har inte Vägverket i dag.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.