”Husägare får räkna med störningar från skjutbanan”

HÄSSLEHOLM. I maj månad fick miljökontoret i Hässleholm in en anmälan från närboende till Hågnarpsortens skjutbana i Skulkarp utanför Bjärnum, där de klagade över störningar från skjutbaneverksamheten och att verksamheten utökats. Hagnarpsortens jaktvårdsförening har nu lämnat ett svar till miljökontoret. Där man konstaterar att den som köper ett hus i närheten av en skjutbana måste räkna med vissa störningar.
Hässleholm • Publicerad 24 juli 2002

Hågnarpsortens Jaktvårdsförening bilades 1906 och föreningen byggde 1943 älgbanan i Skulkarp för att förbättra och vidmakthålla skjutskicklighet bland medlemmar, jägare och allmänhet. – Efterhand som krav på hantering av vapen och innehav förändrats har anpassning skett för att uppfylla myndigheters fordringar. – Vårt tillstånd att använda skjutbanan mellan kl 08 - 20 alla dagar på året innebär inte att det avlossas skott oavbrutet hela tiden. Något väsentligt ökande av skjutandet, så som de klagande påstår, förekommer inte och är inte heller planerat, säger föreningen i sin skrivelse till miljökontoret. Föreningen säger vidare att närboendes klagomål lämnades in tre dagar efter det Statens Skytteombud den 28 maj i år besiktigat och godkänt skjutbanan ur säkerhetssynpunkty tre år framåt. – Av de fastighetsägare som klagat har två nyligen bosatt sig i området. Den tredje har under minst 25 år bott här med sin familj utan att framföra något om olägenhet tidigare till oss. – De som genom köp eller på annat sätt, väljer sin bostad borde därför förvissa sig om och väga in sådant, som för vissa personer kan uppfattas som känsligt eller obehagligt, från en i omgivningen sedan lång tid tillbaka etablerad verksamhet med skjutbana, framhåller Hågnarpsortens jaktvårdsförening. ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

Av Ewe Nilsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.