HVB-hem förstärker säkerheten

Natten mellan den 15 och 16 januari drabbades Bokskogens hem i Vinslöv av en allvarlig incident, som Kristianstadsbladet tidigare har rapporterat om, något som nu föranlett nya säkerhetsåtgärder.
Hässleholm • Publicerad 5 februari 2013

Några pojkar på boendet, ett HVB-hem med elva platser för pojkar mellan 13-20 år med psykosocial problematik, slog ned den i personalen som hade nattpasset och misshandlade honom grovt så att han föll ihop och blev medvetslös. Pojkarna tog därefter den nedslagnes nycklar, låser upp kontor och kassaskåp och tar med sig bilnycklar, pengar och kontokort och smiter med Bokskogens bil.

Båda pojkarna blev snabbt omhändertagna av polisen och har skrivits ut från Bokskogens hem och omplacerats till Statens institutionsstyrelse (SiS) som bedriver individuellt anpassad tvångsvård och verkställer sluten ungdomsvård.

Den skadade i personalen kunde skrivas ut efter några dagar på sjukhus.

Hur är tillståndet för den skadade i personalen?

– Han är sjukskriven fram till den 12 februari, vi hoppas att han inte kommer få några bestående men, säger Thomas Larsson, ägare och verksamhetsledare på Bokskogens hem.

Vilka konsekvenser kommer denna allvarliga incident att få för er verksamhet?

– Jag har arbetat här i 18 år och har aldrig varit med om något liknande. Det är en unik enskild händelse. Vi kommer nu att vara två personer som arbetar natt, i stället för som innan bara en och så har vi installerat ett nytt trygghetslarm, fortsätter Thomas Larsson.

– Detta är en öppen anstalt, de intagna kan komma och gå som de vill, åtgärderna är till för att stärka personalens trygghet.

Maria Sällberg
Jörgen Jörgensen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.