Annons

Ideella ledarinsatser värda 200 miljoner

HÄSSLEHOLM. De ideella ledarinsatserna är värd sin vikt i guld. Bara inom Hässleholms kommun med cirka 1250000 ledartimmar per år värderas dessa frivilliga insatser till cirka 200 miljoner kronor. Men det är svårare och svårare att rekrytera ledare i föreningarna, detta framkom när fritidsnämnden inbjudit till en informationskväll om fritids- och idrottspolitiska mål i kommunen.
Hässleholm • Publicerad 28 september 2001

76 personer från 36 olika föreningar deltog i sammankomsten, dels för att lyssna till den information som gavs, men framför allt att ge synpunkter på de olika problem som föreningarna dras med. Fritidschefen Eje Johansson presenterade den utredning som riksidrottsförbundet gjort om det socialekonomiska värdet av ledarnas ideella insatser. Enligt RF: s beräkningar beträffande Hässleholm så utgör värdet av 1250000 ledartimmar a drygt 98 kr per timma 122 miljoner eller 598 årsarbetare. EU: s av delning för social ekonomi har satt timpriset för en ideell ledartimme till 165 kronor. För Hässleholms del skulle detta innebära 200 miljoner. Under kvällen diskuterades vad som kan göras för att minska ”tappet” av ledare i föreningarna? Bland de viktigaste förslagen kan nämnas att man borde ta tillvara invandrares, handikappades, tjejers och pensionärers kunnande inom ledarområdet på ett bättre sätt. Ett annat sätt är att skapa bättre utbildningsresurser för ledare. När det gäller frågan om hur man ska öka engagemanget i föreningarna, så gick de flesta synpunkterna ut på att man skulle ta bort elittänkandet och skapa en bättre vi-känsla i föreningarna. Andra frågor som kom upp till diskussion var föreningarnas betydelse i folkhälsoarbetet. I kampanjen Sätt Sverige i rörelse - Hälsolyftet ska kommunen företagen och den enskilde ta ett samhällsansvar för en bättre folkhälsa. Under kvällen informerades också om den fritids- och idrottspolitiska plan som ska läggas fram samt om den översyn av bidragsfloran som ska göras i kommunen. ewe.nilsson @kristianstadsbladet.se

Av Ewe Nilsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons