Inbördeskrig nästan som på riktigt

I helgen återskapas det amerikanska inbördes-kriget på Möllerödsfältet. Ett antal hästar och femtio personer fanns under fredagen på plats och idag äger en återskapning av slaget vid Fort Pillow rum.
Hässleholm • Publicerad 21 augusti 2004
Sydstatare på marsch.
Sydstatare på marsch.Foto: 
Foto: 
"Nordstatskavalleristerna" från Danmark.
"Nordstatskavalleristerna" från Danmark.Foto: 
Marie Carlsson står för matlagningen, i bakgrunden syns "sydstatare". Bilder: Per Rosenqvist
Marie Carlsson står för matlagningen, i bakgrunden syns "sydstatare". Bilder: Per RosenqvistFoto: 

Från Hilleröd i Danmark till Möllerödsfältet utanför Finja har sex nordstatskavallerister rest. Hemma i Danmark rider de westernridning och deras hästar är tränade till att klara av många olika situationer.

– De ska tåla skjutande, folk som skriker och springer runt dem, så att de inte gör något fel. Vi kan inte ha hästar som är rädda, berättar Paul Ricci medan han vattnar sin häst Shadow.

Det håller Jonas Johansson, som är huvudansvarig för arrangemanget, med om.

– Det är först senare år vi har fått med hästar, det ställer stora krav på hästarna, att de är skottränade. Åtta gånger tidigare har Jonas Johansson varit med och återskapat amerikanska inbördes-kriget i Sverige, 1997 var han i USA och gjorde det samma – då deltog 3000 personer. Till Möllerödsfältet tror arrangörerna att minst ett hundratal personer sluter upp under helgen. Och fältet är en bra plats för att återskapa slaget vid Fort Pillow som utspelade sig 1864.

– Terrängen stämmer något så när med originalmarken. Dessutom bevakade nordstatarna en å – här har vi Almån.

Fredagen bestod av övningar inför lördagens slag. Nybörjarna fick lära sig att marschera i takt och för dem som är gamla i gemet blev det repetition. Konrad Persson från Bräkne Hoby och Mathias Schönhult från Lund är två av "sydstatarna" på marsch. Mathias Schönhult berättar att han är historie-intresserad och att han läst mycket om inbördeskriget.

– Jag skulle inte vilja vara med på riktigt. Men detta är att återuppleva kriget och hur det kunde vara – vi försöker leva som sydstatarna, vi sover i tält på en halmbädd och vi försöker käka som de gjorde. Marie Carlsson från Falkenberg är en av dem som håller i matlagningen i sydstatarnas läger. På fredagens meny stod pannkakor som gräddades över öppen eld.

– Det är roligt, man blir så uppskattad, säger hon och berättar att hennes intresse för att återskapa historien föddes genom en arbetskamrat.

– Hon visade bilder och tidningsurklipp och jag blev intresserad direkt. Jag tycker om gamla ting och att använda dem och göra det man ska göra med dem. Att det skjuts för fullt femtio meter bort tycker hon inte är konstigt.

– Det ger en härlig krydda med kriget, säger hon och rättar till pistolen som hon har i kjollinningen.

– Den har vi för att skydda flaggorna, oss själva och maten när inte männen är här.

Helgens återskapelse av amerikanska inbördeskriget genomförs för fjärde gången på Möllerödsfältet och så sent som förra helgen arrangerade Hässleholms museum i samarbete med bland annat hemvärnet en historisk dag för att hedra minnet av beredskapstiden. En tillställning som slog väl ut.

– Vi hade räknat med mellan 300 och 400 besökare – det kom över 1000 personer, det var en dundersuccé som vi tänker återuppta och eventuellt utöka till nästa år, berättar Jonas Johansson.

Maria Sällberg

0451-830 50

nyheter@kristianstadsbladet.se

Fotnot: Klockan 13.00 idag, lördag, ges allmänheten möjlighet att följa slaget vid Fort Pillow och mellan 10.00 och 15.00 är lägret öppet för beskådan.

FINJA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.