Infoteket blir ny del i Världshuset

HÄSSLEHOLM. Infoteket blir en ny del i Världshuset, den internationella och mångkulturella mötesplatsen på Stobygatan i Hässleholm. Infoteket är en del av kommunens vuxenutbildning och kommit till för pengar från Kunskapslyftet.
Hässleholm • Publicerad 12 februari 2001

Ett av våra uppdrag är att utveckla Kunskapslyftet. Det säger Göran Jingfors som blivit projektledare för Infoteket. Slår det här väl ut kan kommunen komma att permanenta det.

–Vi kommer att fungera lite som en ”sorteringsverkstad”. Hit kan man komma för att få information om studievägar och utbildningar till nya jobb liter mer annonymt. Gammal som ung, svensk såväl som invandrare.

–Den som har jobb men vill hitta något nytt, behöver inte ”bjuda ut sig” och riskera att arbetsgivaren får reda på det. Jag vet att många känner så men här blir man mer anonym. Information om yrkesinriktade utbildningar, högskolestudier, folkhögskola etcetra ska man kunna få här. Vi ska kunna tala om vad som behövs för ett visst yrke och förmedla kontakten till skolan, påpekar studie- och yrkesvägledare Görel Sundström-Ohlsson.

–Men det blir inte bara information i utbildningssyfte och datorer uppkopplade till internet så att man själv kan söka efter utbildningar , lediga jobb eller göra yrkestester.

–Vi ska också testa med branschveckor då vi bjuder in näringslivet. Företag i en vis bransch medverkar med information och utställningar om vad som krävs av deras anställda.

Det blir en branschveckan sista veckan i månaden och avslutas på långlördagen. Då ska skolorna kunna boka tid och komma hit, och så kan det avslutas med att eleverna kommer tillbaka med sina föräldrar när man är inne och lördagshandlar.

–Det här börjar så smått nu och byggs upp. Datorerna har vi inte fått än men veckan efter sportlovet ska Infoteket vara i full gång, avslutar Göran Jingfors.

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se

Av Jan-Tuve Truedsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.