Inga fartdämpande blomlådor på gatorna

Hässleholm • Publicerad 21 maj 2005

Tekniska nämnden säger nej till utsättning av blomlådor som fartdämpande hinder på kommunens gator. Detta sedan boende på Skördevägen på Stattenaområdet begärt att få placera ut blomlådor på gatorna i sitt bostadsområde.

Anledningen till att tekniska nämnden är negativ till att placera ut blomlådor på gatorna i bostadsområdena är bland annat att:

De som använder gatan bor som regel i området och därför borde det vara en självklarhet att de som bor inom området själv kommer överens om att köra försiktigt utan att sätta ut blomlådor.

Tekniska nämnden menar också att den önskade trafiksäkerhetseffekten heller inte uppnås. Blomlådor är siktskymmande och det innebär en risk att köra på barn och djur.

Det finns också en påkörningsrisk när bilar ska köra om exempelvis cyklister. Frågan är också vem som bär ansvaret om en påkörningsolycka med blomlåda inträffar.

Det är också lätt att sabotera och flytta runt blomlådorna.

Tekniska nämnden säger sig också ha viss erfarenhet av utplacerade blomlådor.

Det blir oftast problem med skötseln.

Ewe Nilsson

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.