Inget vårdfel när barn avled

Pojkens pappa hade varit i kontakt med vården vid flera tillfällen innan han uppmanades att själv köra till akuten med tvååringen. På väg dit avled pojken. Nu konstaterar socialstyrelsen att vårdinstanserna inte gjorde fel.
Hässleholm • Publicerad 15 mars 2013

Det var i början av 2012 som pojken blev dålig. Pappan kontaktade Läkarmottagningen i Bjärnum och då fick rådet att inte komma till vårdcentralen på grund av risk för smitta. Han uppmanades ge pojken alvedon, hostmedicin och vätskeersättning mot de maginfluensaliknande symptomen. Pojken blev efter detta bättre, men sjuknade sedan in igen när familjen var i Kristianstad. Då åkte de till Näsby vårdcentral och läkaren konstaterade att pojken hade infektionsastma. Pojken fick luftrörsvidgande läkemedel som också skrevs ut på recept.

Morgonen efter var pojken orkeslös och pappan ringde åter Läkarmottagningen i Bjärnum och fick besked att han omedelbart skulle ta med sig pojken i sin egen bil till akuten på Centralsjukhuset Kristianstad. Pojken avled på väg in till sjukhuset av luftrörsinflammation med astma.

Pappan anmälde vårdcentralen och ifrågasätter varför han först efter tre månader fick besked om dödsorsaken.

Socialstyrelsen har utrett fallet och beslutar att avsluta ärendet. Myndigheten menar att patienten vid vårdkontakterna behandlats "i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet". Kritik riktas mot att föräldrarna inte informerats om resultatet från obduktionen förrän efter tre månader. Rutinerna på CSK har ändrats så att en liknande händelse inte kan inträffa igen.

INTERNAL INTERNAL
Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.