Annons

Ingvar Andersson kanske bryter sommartradition i Vinslöv

Ingvar Andersson har en sommartradition i Vinslöv. Men nu kan traditionen vara bruten. Andersson produktion tillhör nämligen de som ansökt om att få gäst-spela i Malmös Pildammsteater. –Vi har lämnat förslag till kultur i Malmö på fyra klassiska folk-lustspel. Men jag är tveksam till om det blir av. Varje ansökan måste uppfylla en del kriterier som enligt mitt sätt att se det är märkliga.
Hässleholm • Publicerad 20 januari 2001

Ingvar Andersson har tidigare uttryckt besvikelse över oviljan från Hässleholms kommun att gå in med bidrag i Vinslövs sommarteater. Kulturnämndens ordförande Anders Åström har då svarat att Andersson produktion är ett privat bolag som inte kan stöttas enligt kommunallagen.

–Det handlar snarare om att Anders Åström vill bestämma vad som är kultur. Fler i Hässleholm borde få komma till tals, säger Ingvar Andersson.

Annons

Nu kan det alltså bli aktuellt att flytta sommarteatern från Vinslöv till Malmö och den anrika Pildammsteatern.

–Vi har anmält intresse att spela där, bekräftar Ingvar Andersson. Men jag kan inte tänka mig att uppfylla alla de krav som ställs från kultur Malmös sida. De vill bestämma pjäs och konstnärlig inriktning. Dessutom måste fyra högskoleutbildade skådespelare ingå i ensemblen. Det skulle till exempel betyda att Gösta Ekman inte är kvalificerad! Någon ny bidragsansökan hos Hässleholms kommun är inte aktuell.

–Det finns ju inget jag kan söka. Däremot går det förstås bra att sätta ihop en sorts skrivelse till kulturnämnden. Samtidigt, fortsätter Ingvar Andersson, har vi bevisat både med sommarteatern och Kristianstadsrevyn att teaterproduktioner inte behöver börja med en bidragsansökan. Jag noterar till exempel att Teater Nostra, från Stockholm, ställer krav på Kristianstads kommun. Inget bidrag, ingen teater. Så har vi aldrig agerat.

Så den intresseanmälan som gjorts i Malmö handlar inte om att sätta press på Hässleholms kommun?

–Absolut inte. Den främsta anledningen är att det finns folk i Malmö som frågat när jag tänker komma tillbaka till Pildammarna.anders.martensson

@kristianstadsbladet.se

Av Anders Mårtensson 044-18 55 58
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons