Interna slitningar inom M

På ett möte på måndagskvällen där Moderaternas kommunfullmäktigegrupp deltog, valde en stor majoritet att genom en omröstning markera att de inte har något förtroende för kommunfullmäktigeledamoten Björn Widmark (M).
Hässleholm • Publicerad 21 februari 2013
Rolf Tronäss (M).
Rolf Tronäss (M).Foto: Johanna Wallin

Den interna oron i Moderaterna, som bidrog till att Urban Widmark (M) tidigare i år valde att lämna posten som kommunstyrelsens ordförande, fortsätter.

Det fanns också planer på att göra en förtroendeomröstning om kommunfullmäktigeledamoten Cecilia Tornerefelt (M), men den sköts på framtiden då hon inte var närvarande på mötet. Både Björn Widmark och Cecilia Tornerefelt har tillhört de moderater som i medierna varit starkt negativa till Moderaternas hantering av infekterade och viktiga ärenden som trygghetsboendet Hässleholmsporten och logistikcentrat Dryport Skåne.

Nu tycks partiet markera att de bägge politikerna anses ha gått för långt i sin öppna kritik av partilinjen.

Vill få förändring

– Vi måste markera att vi fortsättningen måste hålla ihop i gruppen. Det har varit slitningar internt i M. Någon förändring måste vi få till stånd. Man kan ha olika åsikter i olika frågor, men har partiet fattat ett beslut förväntas man lojalt ställa upp, säger Rolf Tronäss (M), ledamot i kretsstyrelsen i Hässleholm, som var med på kommunfullmäktigegruppens möte.

Är det inte ganska drastiskt att ha förtroendeomröstningar om kommunfullmäktigeledamöter?

– Det har förekommit interna motsättningar i partiet under åren, men det har aldrig någonsin gått till denna nivå, och då har jag ändå varit aktiv sedan 1979, svarar Rolf Tronäss.

Vem tog initiativet till, och vad vill man uppnå med, en sådan omröstning?

– Det var ett antal av de yngre medlemmarna som tyckte att nu får det vara nog och begärde omröstning, en stor majoritet röstade för att markera misstroende. Om de två inte ändrar attityd i framtiden och följer partiets linje så ser vi gärna att de lämnar sina uppdrag. Vi kan dock inte tvinga dem, då de är valda av folket.

Olyckligt

– Det är alltid trist med sådana här olyckliga sammandrabbningar. De får negativ inverkan inledningsvis, sedan går världen vidare. Jag har ingen lösning hur man skulle gjort på något annat vis, avslutar Rolf Tronäss.

Kristianstadsbladet har förgäves sökt Björn Widmark och Cecilia Tornerefelt för kommentarer.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Jörgen Jörgensen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.