Intresseföreningen menar att jobben är viktigast för Hästveda

Arbetstillfällena ska prioriteras om Berget försvinner.
Hässleholm • Publicerad 20 mars 2008

- Kommunen måste ha beredskap för nya arbetstillfällen om och när försvarets stridsledningscentral, det vill säga Berget utanför Hästveda, försvinner.

Det säger Alf Månsson, ordförande i intresseföreningen som i går kväll presenterade resultatet av Hästvedaenkäten på ett offentligt möte.

- Jobben är just nu viktigast och nya arbetstillfällen måste lokaliseras till Hästveda. Men jag är övertygad att resultatet av enkäten, som utmynnat i en handlingsplan, blivit annorlunda om det varit känt om Berget.

- Hästveda har en hygglig resurs, 500 arbetstillfällen i en ort med 3000 invånare. Men inpendlingen är stor och beroende av bra kommunikationer, och 200 av jobben finns i Berget.

Enkäten har gjorts för att ta reda på vad Hästvedaborna tycker är viktigt, dels för att det ska kunna va ett instrument för politikerna. 800 hushåll fick enkäten och 199 svarade.

- Det är värdefulla synpunkter men det finns också sådant som överraskar säger Conny Runeke, kassör och föreningens webbansvariga.

- Minst nöjda är man med kollektivtrafiken. 157 har tagit upp det, vill ha tågstopp och busstider (även östväst) som passar.

- Annars tycker majoriteten att servicen är bra, men att det inte finns tillräckligt med kommunala anläggningar och aktiviteter för barn/unga. 106 prioriterade exempelvis en simhall.

- Andra synpunkter som återkommer är fler butiker och ökad trafiksäkerhet. När det gäller frågan om man är trygg i samhället är det jämt, 92 svarade ja och 91 nej.

Jan-Tuve Truedsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.