It-utbildning lockar ett 20-tal

Intresset för it-utbildningen på Norra Station i Hässleholm håller i sig. Där har man lika många sökande i år som till förra läsåret.
Hässleholm • Publicerad 19 augusti 2004
Karina Malmberg.
Karina Malmberg.Foto: 

–Det ser ut ungefär som i fjor då hade vi hade 20-22 studenter som började hos oss. Nu har vi 19 som har Norra Station som förstahandsval, men efteransökningar är kvar och ännu inte klara, berättar verksamhetschefen Karina Malmberg.

– Ser man till startåret 2001 med 100 elever så är det dock en betydande minskning, men vi har klarat oss bättre än andra it-utbildningar. I Blekinge som är vårt närområde och där man inriktat sig på teknisk utbildning ser det betydligt mörkare ut, och det är synd. Trots intensiva kampanjer låter sig årets studenter inte lockas till teknik och it-studier i samma omfattning som förr. Jämfört med toppåret 2000 har antalet sökande rasat med 78 procent, enligt statistik från Verket för högskole- service. Årets siffra för sökande till it-utbildningar är den lägsta någonsin.

Karina Malmberg håller med om att den förutspådda arbetskraftsbristen är det största hotet, när konjunkturen vänder. Förutom att det bristande intresset skapar problem för universitet och högskolor som får tomma lokaler och uteblivet statsstöd. – Det tar tid att bryta en sådan utveckling. Men att Norra Station klarat sig bättre än andra utbildningsanordnare tror jag beror på det nära och starka samarbetet med näringslivet. Det är jätteviktigt och det var företagens it-grupp som initierade utbildningen här på Norra Station, påpekar Karina Malmberg.

– Systemutveckling, där man alltså jobbar med mjukvaran, var också en helt ny form av utbildning. Ryktet om det har spridit sig och i kombination med bra lokaler och bärbara datorer tror jag att det också påverkat att studenterna valt Hässleholm. – Alla studenter som gick ut i juni hade dessutom fått det examensarbete de ville ha, ett sådant rykte sprids också. På många skolorter är det svårt för studenterna att få just vettiga examensarbeten, men it-gruppen är en garant för att det blir så hos oss.

– Nu kommer vi också att ha en internationell data/systemutveckling, men undervisning på engelska och i huvudsak med iranska studenter. Det blir ett intressant inslag på Norra Station, säger Karina Malmberg. Men det kommer mera fast det är för tidigt att berätta om i dag, tilläger hon.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.