Annons

Justitiekanslern ger avslag på begäran från Hässleholmare

Efter 35 år fick en man från Hässleholm beskedet att han inte är far till en flicka som föddes 1972.
Hässleholm • Publicerad 16 januari 2009

Under hela hennes uppväxt betalade han underhåll till flickan. Nu har mannen vänt sig till Justitiekanslern för att få ersättning för de felaktiga underhållsbidrag som han betalade till flickan under åren 1972 till 1990. JK har avslagit hans begäran med hänvisning till preskriptionstiden.

I skrivelsen säger mannen att han inte var övertygad om att han verkligen var barnets far, men på grund av flickans mor och två socialsekreterares agerande ansåg han sig tvungen att erkänna faderskapet. I oktober 2007 fick mannen ett samtal från flickans mor som då uppgav att han inte var far till barnet. Efter genomförd DNA-undersökning förklarade tingsrätten den 30 maj förra året att han inte var flickans far. Han ansökte då om att få tillbaka de underhållsbidrag som han betalat, men fick avslag av länsstyrelsen med hänvisning till preskription. Han vände sig då till Justitiekanslern där han påpekade att han mer eller mindre blivit tvingad att erkänna faderskapet på grund av svikligt förfarande från flickans mor och socialsekreterarna. Han hävdar att han utsatts för övergrepp från myndigheternas sida. Nu har också JK avslagit begäran med hänvisning preskriptionstiden.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons