Annons

Klottervåg drar fram i Hässleholm

HÄSSLEHOLM. Klotter och vandalisering förekommer ständigt, men de senaste veckorna verkar det som om det brutit ut en ”klottervåg” i Hässleholms centrum. Byggnader spayas ned och fastighetsägarna är förtvivlade över de omfattande och dyrbara saneringsarbete som de måste göra, där vandalerna dragit fram.
Hässleholm • Publicerad 6 mars 2001
Ingen vacker syn. Under de senaste veckorna har det varit en formlig klottervåg som dragit fram över byggnaderna i Hässleholms centrum. I många fall kan man spåra att samma klottrare satt sina bomärke på flera olika fastighetsfasader. Bild: BOSSE NILSSON
Ingen vacker syn. Under de senaste veckorna har det varit en formlig klottervåg som dragit fram över byggnaderna i Hässleholms centrum. I många fall kan man spåra att samma klottrare satt sina bomärke på flera olika fastighetsfasader. Bild: BOSSE NILSSONFoto: 

–Ifjol kostade klottret och vandaliseringen oss drygt 100000 kronor. Tack vare att jag själv gör de mesta saneringsarbetena så har kostnaderna trots allt kunnat hållas nere, säger Roland Andersson som är driftstekniker vid Jernhusen AB i Hässleholm. De bolag som bland annat förvaltar Resecentrum i Hässleholm.

–Vandalerna använder allt från tuschpennor till lackfärg när de klottrar. Värst är det vid Resecentrum entre väster om järnvägen, där ungdomarna kan jobba mer ostört, berättar Roland Andersson. Målningarna går som regel att tvätta bort, men nu har tydligen vandalerna hittat nya metoder för sin förstörelselusta. Många fönster på Resecentrum har förstörts sedan vandalerna börjat rista på fönsterrutorna. Ristningarna går inte att ta bort utan att man byter ut fönstret.

Annons

Under de senaste dagarna har flera centrumfastigheter blivit nedklottrade, liksom flera skolbyggnader i centrala Hässleholm. Läredaskolan är en av de skolor som blivit värst drabbad med stora klottermotiv på väggarna.

Vandaliseringen polisanmäls men det är mycket svårt att få fast klottrarna om de inte tas på bar gärning.

Några ungdomar åkte fast för något år sedan och dömdes till böter och skadestånd, men detta är tydligen inget som avskräcker klottrarna.

–Det verkar som om klottrarna jobbar i lag. Medan en klottrar finns det andra som håller vakt och slår larm till klottraren om det dyker upp andra personer på platsen, säger Roland Andersson.

ewe.nilsson

@kristianstadsbladet.se

Av Ewe Nilsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons