Kommunanställda blev magsjuka på konferens
Enligt uppgift så hade de två konferensdeltagarna som klarade sig från magsjukan ätit en alternativ rätt, av den lunchmat som levererades till Hässleholmsgården.
–Vi har gjort alla de kontroller som varit möjliga sedan vi fått in anmälan, men vi har inte kunnat klargöra vad som orsakat magsjukan bland dem som deltog i konferensen, säger Helen Holmgren som är enhetschef för miljökontorets tillsynsenhet i Hässleholm.
–När vi fick in anmälan fanns det ingen mat kvar som vi kunde ta prov på, däremot har vi på olika sätt försökt att klarlägga orsaken, men vi har inte funnit något som vi direkt kan peka på. –Den restaurang som levererat maten till Hässleholmsgården, hade samma dag skickat samma lunchrätt till två andra ställen, där ett 50-tal personer ätit av maten. Ingen av dessa hade blivit magsjuka.
–Vi har inte heller funnit några brister i de egenkontrollprogram som tillämpas vid restaurangen eller på Hässleholmsgården. Vi har kontrollerat tiderna när maten levererades och när den serverades, men inte heller här har vi funnit något onormalt, säger Helen Holmgren.
En del av de kommunanställda hade uppsökt läkare när de blev akut sjuka efter konferensen och då hade de fått lämna avföringsprov.
Resultaten av dessa har i vart fall visat att de inte drabbats av någon salmonellasmitta.
ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se