Annons

Kommunanställda blev magsjuka på konferens

HÄSSLEHOLM. Vad som är orsaken har inte kunnat klarläggas, men faktum kvarstår att 15 av 17 kommunanställda som deltog i en konferens på Hässleholmsgården den 7 mars i år blev mycket dåliga av magsjuka, som kunde tyda på att de ätit något olämpligt.
Hässleholm • Publicerad 30 mars 2001

Enligt uppgift så hade de två konferensdeltagarna som klarade sig från magsjukan ätit en alternativ rätt, av den lunchmat som levererades till Hässleholmsgården.

–Vi har gjort alla de kontroller som varit möjliga sedan vi fått in anmälan, men vi har inte kunnat klargöra vad som orsakat magsjukan bland dem som deltog i konferensen, säger Helen Holmgren som är enhetschef för miljökontorets tillsynsenhet i Hässleholm.

Annons

–När vi fick in anmälan fanns det ingen mat kvar som vi kunde ta prov på, däremot har vi på olika sätt försökt att klarlägga orsaken, men vi har inte funnit något som vi direkt kan peka på. –Den restaurang som levererat maten till Hässleholmsgården, hade samma dag skickat samma lunchrätt till två andra ställen, där ett 50-tal personer ätit av maten. Ingen av dessa hade blivit magsjuka.

–Vi har inte heller funnit några brister i de egenkontrollprogram som tillämpas vid restaurangen eller på Hässleholmsgården. Vi har kontrollerat tiderna när maten levererades och när den serverades, men inte heller här har vi funnit något onormalt, säger Helen Holmgren.

En del av de kommunanställda hade uppsökt läkare när de blev akut sjuka efter konferensen och då hade de fått lämna avföringsprov.

Resultaten av dessa har i vart fall visat att de inte drabbats av någon salmonellasmitta.

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

Av Ewe Nilsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons