Annons

Kommunen bedriver jakt på skadliga bakterier

HÄSSLEHOLM.Miljökontoret i Hässleholm är ständigt på jakt efter bakterier. Ingen bakterie går säker, oavsett om den finns i en fastlagsbulle, räksallad eller i en dunk vatten i en rullande matvagn. – Vi tar prover hela året, men givetvis gör vi speciella insatser under julborden, Hästveda marknad och inför sommaren, säger Lena Göransson på Miljökontorets livsmedelssektion.
Hässleholm • Publicerad 10 augusti 2001

I Hässleholms kommun tas omkring 300 livsmedelsprover varje år. Förutom ett och annat otjänligt prov är resultaten bra, menar miljöchefen Sven-Inge Svensson. – Tidigare hade vi problem med vissa försäljare på Hästveda marknad, men när vi härom året gjorde en samordnad insats tillsammans med övriga marknadskommuner, fick vi bort de värsta syndarna, samtidigt som andra förstod allvaret och insåg betydelsen av att följa bestämmelserna, säger han och tillägger att man etablerat ett mycket gott samarbete med marknadsrådet i Hästveda. – Det ligger ju i deras intresse att ingen marknadsbesökare blir sjuk av dålig mat, konstaterar miljöchef Svensson. De mobila enheterna finns inte bara på marknaderna, utan har dykt upp lite varstans i kommunen. Här ställs större krav. – Vi har vid något tillfälle funnit otjänligt vatten i de vattendunkar som används till tvättning och rengöring. Om man till exempel sköljer av ett redskap i detta vatten kan bakterierna spridas till födan och förorsaka sjukdomar. Miljökontorets livsmedelssektion tar inte bara bakteriella prov på livsmedel. – Vi kontrollerar också fetthalten i korvar som är namnskyddade och inte får innehålla mer än en bestämd mnängd fett, till exempel falukorv och lunchkorv. Men också i kött, bland- och fläskfärs, berättar Lena Göransson. – Dessutom, inskjuter Sven-Inge Svensson, inriktar vi oss på specifika produkter eller tillverkare, som vi eller Livsmedelsverket upptäckt att de kan vara hälsovådliga. Ett sådant larm kom från Livsmedelsverket och gällde Listeriabakterier i vacuumförpackade livsmedel med lång hållbarhetstid. – Några exempel är rökt eller gravad lax, skivat smörgåspålägg och dessertostar, men listeria har även hittats i färdiga sallader, fisk- och skaldjursröror och färdiga smörgåsar, förklarar Sven-Inge Svensson. Totalt togs 19 prov, men inget av dem innehöll den fruktade bakterien, som främst drabbar gravida kvinnor, deras foster, nyfödda barn samt personer med nedsatt immunförsvar. Antalet personer som insjuknat i Listerios ökade under förra året. – Vår relation med kommunens näringsidkare bygger i mycket hög grad på egenkontroll efter ett fastställt program och det fungerar alldeles utmärkt - i de flesta fall. En näringsidkare vägrade dock att följa sitt egenkontrollprogram, men när hon tvingades att betala ”böter” insåg hon att det var bäst att samarbeta. Men vad ska man då undvika att äta, frågar vi Lena Göransson. – Jag vill absolut inte uttrycka mig så. Men man bör vara medveten om att vissa livsmedel är mer känsliga än andra. Det gäller att följa datummärkning och att inte bryta kylförvaringen under transporterna. Känsliga produkter är risgrynsgröt, ris-à-la-Malta, kokt lax, mjukglass, sylta och allt med majonnäs i. – Tänk på att förvara kylda livsmedel kallt även vid hemtransporten från affären. Det är ofta något man inte tänker på, så ta gärna med en kylväska till affären, tipsar hon. bo.erlandsson @kristianstadsbladet.se

Bo Erlandsson 0451-83050
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons