unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kommunen blöder ekonomiskt men går plus

Ingen balans mellan löpande intäkter och kostnader. Det är slutsatsen sedan kommunen gått drygt 113 miljoner kronor back under 2019. Det slutar ändå med ett överskott på över 80 miljoner kronor, på grund av engångsintäkter och orealiserade vinster.
Stadshuset Hässleholm. Hässleholm kommun
Stadshuset Hässleholm. Hässleholm kommun
Foto: Bosse Nilsson

Hässleholms kommuns preliminära resultat för 2019 visar ett överskott på 83,5 miljoner kronor, men den egentliga verksamhetens resultat är -112,8 miljoner kronor.

En stor del av överskottet kommer från orealiserade nettovinster. Enligt den nya lagen om kommunal bokföring ska finansiella instrument värderas till verkligt värde. Det kapital som kommunen har placerat i aktier och räntebärande värdepapper, efter försäljningen av energibolaget i slutet av 1990-talet, hade per den 31 december 2019 orealiserade nettovinster på 72,9 miljoner kronor. Om marknadsvärdet skulle gå ner under 2020 kommer det istället att påverka resultatet negativt.

I det preliminära resultatet ingår även en engångsintäkt från Hässleholms Vatten AB på 36,6 miljoner kronor som består av dels en återbetalning av aktieägartillskott på 35 miljoner kronor, dels en slutreglering av reavinsten i samband med försäljningen av Hässleholms Vatten AB till Hässleholms Miljö̈ AB.

- På grund av de finansiella delarna klarar vi balanskravet 2019, men bokslutet bekräftar samtidigt att det var rätt att besluta om tuffa besparingar inför 2020. De löpande kostnaderna i nämndernas verksamheter är fortfarande mycket högre än intäkterna, och så kan det naturligtvis inte fortsätta, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M).

Nämndernas/förvaltningarnas budgetavvikelse uppgick till -42,8 miljoner kronor. Fyra av sju nämnder visade en negativ avvikelse mot budget: Barn- och utbildningsnämnden -32,1 miljoner kronor, socialnämnden -10,5, tekniska nämnden -3,0, samt kommunledningsförvaltningen -1,9 mnkr.

Läs mer

Birgitta Lowén får Kulturpriset 2020

Hässleholm

Birgitta Lowén får Kulturpriset 2020

”För sitt outtröttliga engagemang i Hässleholms teater- och kulturliv”.

Hässleholm

Under natten: Brinnande skåpbil låg på sidan vid bensinmack

Brandutryckning mitt i natten

Önskar större gehör från Skånetrafiken

Hässleholm

Önskar större gehör från Skånetrafiken

Irriterade över neddragning på regionbussar norrut.

Sträcker ut hand till en gemensam budget

Hässleholm

Sträcker ut hand till en gemensam budget

Bara SD tackade ja till Kärnalliansens invit.

Kvinna körde med tre promille

Hässleholm

Kvinna körde med tre promille

Fängelsestraff en nödvändighet, anser rätten.

Misstänkt för storbrand ersätts

Hässleholm

Misstänkt för storbrand ersätts

Får 50 000 kronor av Justitiekanslern.