GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kommunen kräver pengar efter sanering

Mannen förvarade en stor mängd kemikalier på sina fastigheter och kommunen fick gripa in och sanera. Mannen har dock inte betalat räkningen på drygt 400 000 kronor. Han har nu stämts och dömts.
Hässleholm • Publicerad 18 februari 2020
Kommunen fick ingripa och sanera efter miljöfarlig verksamhet. Mannen har inte betalat fakturan och döms nu. Bilden är hämtad från ett annat sammanhang.
Kommunen fick ingripa och sanera efter miljöfarlig verksamhet. Mannen har inte betalat fakturan och döms nu. Bilden är hämtad från ett annat sammanhang.Foto: Carin Svensson

Det var i maj 2018 som kommunen beslutade sig för att gripa in och sanera på de båda fastigheterna. Mannen förvarande där en stor mängd kemikalier.

Kostnaderna för handläggning och själva saneringsarbetet uppgick till drygt 400 000 kronor. Mannen, som är i 60-årsåldern, fakturerades beloppet i september samma år men har fortfarande inte betalat.

En ansökan om betalningsföreläggande lämnades in den 3 december 2018 men ärendet skrevs så småningom av, då mannen inte kunde delges ansökan. Kommunen vidhöll dock sitt krav och ansökte om stämning.

Nu är målet avgjort i Hässleholms tingsrätt och domslutet innebär att mannen ska betala 406 131 kronor, samt ränta från den 23 oktober 2018. Han ska även betala 60 kronor i ersättning för påminnelseavgift och 180 kronor i ersättning för inkassokostnad. Mannen ska dessutom ersätta kommunen för rättegångskostnader på 3 480 kronor.

Mannen inkom aldrig med något svaromål.

Han dömdes tidigare i februari i ett annat mål för miljöfarlig kemikaliehantering, otillåten miljöverksamhet och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Påföljden blev villkorlig dom och dagsböter.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.