Annons

Kommunen vill ha beredskapslager

Distansapoteket är i slutfasen av sin avveckling, men coronakrisen har visat på behovet av trygg läkemedelsförsörjning. Det menar ledande politiker, som uppvaktat regeringen för att få ett beredskapslager till Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 26 mars 2020 • Uppdaterad 1 april 2020
Om tre månader ska Distansapoteket stänga, enligt planerna. Frågan är om det är möjligt, sett till den rådande coronakrisen.
Om tre månader ska Distansapoteket stänga, enligt planerna. Frågan är om det är möjligt, sett till den rådande coronakrisen.Foto: Tommy Svensson

Distansapoteket förlades till Hässleholm i början av 2000-talet, som en del i ett statligt jobbpaket, sedan kommunen förlorat garnisonen.

För några år sedan, 2017, kom beskedet att Apoteket AB beslutat att avveckla verksamheten i Hässleholm. Man hade istället bestämt sig för att satsa på en centraliserad distribution, med utgångspunkt i Stockholmsområdet. Apoteket AB behöll inte verksamheten i egen regi, utan outsourcade den till Tamro, en stor läkemedelsgrossist.

Annons

Avvecklingen i Hässleholm skulle vara genomförd i juni 2018, men sköts på framtiden. Det senaste beskedet är att avvecklingen ska vara helt genomförd om tre månader. Men som Kristianstadsbladet kunde berätta i måndags råder full aktivitet på Distansapoteket för att Apoteket AB ska klara sin försörjningskedja under coronakrisen.

– Jag förstår fortfarande inte hur Apoteket AB tänker när man centraliserar allt till Mälardalen. Det visar sig nu att det är väldigt oklokt. Med en centraliserad enhet riskerar hela försörjningen att bli lamslagen om något händer. Om verksamheten är spridd i landet är det mindre sårbart, säger Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Teamcheferna Joakim Nilsson och Ingrid Johnsson upplever för närvarade stor press för att bistå Apotekets partner Tamro med försörjningskedjan.
Teamcheferna Joakim Nilsson och Ingrid Johnsson upplever för närvarade stor press för att bistå Apotekets partner Tamro med försörjningskedjan.Foto: Tommy Svensson

Från början fanns fyra distansapotek, som med tiden blev två. Falun är avvecklat och i Hässleholm har antalet medarbetare reducerats från 125 till knappt en femtedel. Kommunen har tidigare uppvaktat Apoteket i frågan, men inte vunnit gehör.

– De har inte varit vidare tillmötesgående och har varit svåra att ha en dialog med. Det har gått prestige i saken och det är väl svårt att backa från ett beslut, gissar jag, säger Lars Johnsson (M).

Lena Wallentheim (S) har fått uppdraget att via sina kontakter inom Socialdemokraterna uppmärksamma regeringen på behovet av ett nationellt beredskapslager i Hässleholm. Ett beredskapslager skulle dels kunna ses som en viss ersättning för ett förlorat Distansapotek, dels som ett sätt att trygga försörjningen av sjukvårdsartiklar i södra Sverige men också nationellt.

Lena Wallentheim har lyft fram det unika kunskapskapital och logistiksystem som under åren byggts upp i Hässleholm.

– Vi jobbade frenetiskt redan när beskedet om nedläggning kom, men regeringen kan inte gå in och överpröva bolagsstyrelsens (Apoteket AB) beslut. Därefter har vi försökt jobba vidare med ett nationellt beredskapslager, säger Lena Wallentheim.

Frågan ser nu ut att ha landat hos socialdepartementet, som vilar under socialminister Lena Hallengren (S).

– Frågan har ställts och vi hoppas på att få lägga fram våra tankegångar, men coronakrisen har kommit emellan, säger Lena Wallentheim.

Hässleholms kommun har även försökt agera för att ta över fastigheten (på Kaptensgatan) som Distansapoteket lämnar efter sig. I augusti 2018 skrev Lars Johnsson (M) till Apotekets vd och bad om en dialog kring ett övertagande. Men någon affär blev aldrig av mellan Apoteket AB och kommunen, utan fastigheten såldes till Derome (byggvaror).

Fakta

Beredskapslager

Kommunledningen anför ett unikt kunskapskapital, ett inarbetat logistiksystem samt ett mycket gott kommunikativt läge som argument för att förlägga ett nationellt beredskapslager i Hässleholm.

Ett nationellt beredskapslager för läkemedel och medicinska förbrukningsvaror skulle kunna innefatta:

Lagerhållning av kuranta artiklar och utbyte av inkuranta artiklar.

Regelbunden uppdatering av aktuellt sortiment.

Trygga försörjningsflöden från grossister och tillverkare.

Säkerställa aktuell förbrukning med samtliga potentiella kunder.

Arbeta fram och upprätthålla nationella beredskapslösningar för transporter för att kunna driftsättas på tolv timmar.

Upprätthålla en dimensionerad beredskapspool med maximalt sex timmars inställelse.

Regelbundna trycktest av verksamhetens samtliga funktioner och flöden från tillverkare/ grossist till kund.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons