Kommunens pensionsfonder påverkas av börsraset

Det senaste årets börsras har påverkat Hässleholms kommuns pensionskapital. Sedan maj förra året har kommunens pensionskapital minskat från 775,8 miljoner kronor till 743,5 miljoner. Ett tapp på 32,3 miljoner kronor.
Hässleholm • Publicerad 20 juli 2008

Trots det minskade pensionskapitalet så är Hässleholms kommun väl rustad för att klara sina pensionsskulder framöver.

Grunden till pensionskapitalet lades 1999 när Hässleholms kommun sålde det kommunala elverket till Sydkraft (numera Eon) för 525 miljoner kronor.

Pengarna placerades i aktier, räntebärande papper och aktieobligationer, med målsättningen att kapitalet inom en tioårsperiod skulle växa till en miljard kronor då merparten av 40-talisterna går i pension. Det är tveksamt om målsättningen kan uppnås, även om ursprungsvärdet har ökats.

Kommunen har hela tiden intagit en försiktig placeringsfilosofi. I dagsläget är 10 procent av kapitalet placerat i aktier, 30 procent i räntebärande papper som följer index samt 60 procent i aktieindexobligationer.

Kommunens aktieinnehav ligger i huvudsak i handel, skog, verkstad och it.

Fram till 2015 räknar Hässleholms kommun med stigande pensionsutbetalningar innan det planar ut.

Ännu har kommunen inte behövt tulla på pensionskapitalet, utan har klarat utbetalningarna via skatteintäkterna.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.