Konst fyller Hedbergshuset i helgen

Under påsken lever hela Hedbergshuset upp, när 13 lokala konstnärer fyller två våningsplan.
Hässleholm • Publicerad 30 mars 2013
Börje Pettersson, Birgitta Jeppsson, Åke Nilsson och Anne-Britt Pettersson åker gärna på konstrunda ihop. Man har favoriter. Det är roligt att se hur de utvecklas, tycker Anne-Britt Pettersson, här på Hedbergshuset.
Börje Pettersson, Birgitta Jeppsson, Åke Nilsson och Anne-Britt Pettersson åker gärna på konstrunda ihop. Man har favoriter. Det är roligt att se hur de utvecklas, tycker Anne-Britt Pettersson, här på Hedbergshuset.Foto: Tommy Svensson

Dörren till gymmet står på glänt. Inredningsbutiken Nittonhundra är också öppen, men många besökare slinker direkt uppför trappan till Vinslövs konstförenings bidrag till konstpåsken. Där deltar 13 utställare från Vinslöv, men också Knislinge, Vä och Bjärnum.

– Vi gör det för att vi tycker att det är roligt att visa konst. Våra stadgar säger att vi ska sprida intresse för konst, säger ordföranden Ann-Christine Ekström.

Birgitta Jeppsson och Åke Nilsson från Malmö besöker vännerna Börje och Anne-Britt Pettersson i Vinslöv under påsken. Tillsammans åker de gärna på konstrunda.

– Man får se hur olika konstnärer framställer sina verk, vad de har för tekniker. En del fastnar man för. Ibland handlar det om hur det passar in hemma, säger Birgitta Jeppsson.

För konstnärerna är mötet med publiken viktigt.

– Du får feedback på det du har suttit med i ett halvår, säger Marianne Emilsson.

På Hässleholmsgården var Anna-Stina Purk en av sex utställare. Hon känner igen många besökare från år till år. En del närstuderar hennes konst för att gå hem och skapa själv, men det har hon inget emot.

– Jag bjuder på mina grejor. Kan de kopiera är de duktiga. Jag kan inte kopiera mig själv. Det finns inga recept, det är inte som att laga mat.

Läs mer om utställningarna i tisdagens Kristianstadsbladet.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Ingela Rutberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.