Kravet på betesgång står fast i Hästveda

HÄSSLEHOLM. I djurskyddsförordningen finns ett lagstadgat krav att nötkreatur som hålls för mjölkproduktion och som är äldre än sex månader, under sommartid ska hållas utomhus på bete. Ett lantbrukarpar i Hästvedatrakten har sedan 1991 haft dispens från kravet på betesgång, men nu säger Länsrätten nej till ytterligare dispenser. Inte ens under den avvecklingsperiod om fem år, som lantbrukarparet i Hästveda framställt yrkanden om.
Hässleholm • Publicerad 29 november 2001

I juni månad i år förelade miljönämnden i Hässleholm lantbrukarparet att snarast se till att deras mjölkkor bereddes möjlighet till betesgång sommaren 2001. Lantbrukarparet hotades också med ett vite om de inte åtföljde miljönämndens föreläggande före den 1 augusti i år. Beslutet överklagades till länsstyrelsen som avslog överklagandet den 3 augusti som i sitt beslut framhöll att dispens endast kan ges i undantagsfall och ska ses som en tillfällig lösning under en övergångstid. Med hänsyn till den långa tidsperiod som lantbrukarparet haft dispens från beteskravet så borde de haft möjlighet att lösa detta. Länsrätten som också behandlat ärendet säger i sin dom att någon ytterligare dispens inte kommer att medges. Lantbrukarparet hade sökt dispens fram till deras ålderspensionering om cirka fem år, men detta medges inte. ewe.nilsson @kristianstadsbladet.se

Av Ewe Nilsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.