Kulturen gav ett miljonunderskott

Hässleholms kulturförvaltnings verksamhet blev kostsam 2011. Verksnämnden redovisar nu ett underskott på nästa en miljon kronor. En felräkning som motsvarar drygt 2 procent av den tilldelade budgeten på 46,6 miljoner.
Hässleholm • Publicerad 23 januari 2012

Trots att man dragit ner på ambitionsnivån, den totala kulturkostnaden per invånare gick från 929 till 911 kronor, lyckades man inte hålla undan de röda siffrorna när det var dags att upprätta bokslutet.

Även om bokslutet än så länge bara är preliminärt ser det inte bra ut. Det medger kulturchefen Lars Härstedt Salmonson.

– Nästan hälften härrör sig från Hovdala. Det andra är små överdraganden lite här och var i verksamheten. Även nämnden gjorde av med lite mer än det var tänkt.

– Det stora överdraget är dels förlusten efter Timbuktukonserten (136 000 kronor) då ett regnoväder gjorde att publiken svek. Dels är det jourberedskapen på Hovdala som kostade 190 000 kronor, men det var en engångssumma. Det fanns inte budgeterat, men nu är det tillrättat.

– Vi har ett skötselavtal med staten och det är stora värden som står på spel på Hovdala om till exempel strömmen går. Då har personalen fått rycka ut och starta reservelverket som finns. Nu har vi ett avtal så att kommunens jour också tar hand om Hovdala.

Enligt Lars Härstedt Salmonson leder underskottet inte till nedskärningar och man har inte fått signaler om att det skulle påverka årets verksamhet.

Hur är det då med visionen att Hässleholm skulle vara Skånes ledande kulturkommun 2015?

– Det har jag ingen kommentar till. Det var före min tid som förvaltningschef, svarar Lars Härstedt Salmonson.

– Det är kommunfullmäktige som sätter målen och ramarna, och i de mål som man formulerat står det nu att man ska varar en av de ledande kommunerna.

INTERNAL INTERNAL
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.