Kungen och drottningen till Hässleholm och Kristianstad

För första gången på decennier kommer kung Carl XVI Gustaf till Hässleholm. Den 5 april håller han sitt enda tal under länsbesöket på Stortorget. Samma dag besöker kungaparet Högskolan Kristianstad.
Hässleholm • Publicerad 25 mars 2013
Kungaparet under ett besök i Jönköping.
Kungaparet under ett besök i Jönköping.Foto: 

– Vi tycker att det är jättekul och är stolta att de lägger kungens enda tal i Skåne i Hässleholm, säger kommunchef Bengt-Arne Persson.

I år är det 40 år sedan kungen tillträdde tronen och besöker därför alla län i landet. Fredagen den 5 april kommer både kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia till Skåne med landshövding Margareta Pålsson som värd.

Efter ett stopp i Kullaberg på förmiddagen anländer kungaparet till Hässleholm vid tolvtiden. Det blir först lunch på Hotell Statt med Hässleholms kommun som värd. Sedan ska de delta vid en ceremoni på Stortorget som även innefattar kungens enda offentliga tal under Skånebesöket.

– Vi träffade hovets representant här förra veckan och länsstyrelsens representanter. Detaljprogrammet är inte klart och det kan bli ändringar in i det sista, säger Bengt-Arne Persson.

Både kommunens, länsstyrelsens och hovets vilja är att göra evenemanget publikt.

– Det ska vara en upplevelse för hässleholmarna. Vi har ett fantastiskt torg som vi vill använda oss av och vi vill fylla det igen, precis som när Robin (Stjernberg) var här.

Nyheten presenterades av kommunfullmäktiges ordförande Douglas Roth på måndagskvällen. Även han ska hålla tal under ceremonin på torget.

– Vi är mycket glada och hedrade över att kungaparet kommer hit, att vi är utvalda som enda kommun i Skåne där kungen håller sitt anförande, säger Douglas Roth.

Efter Hässleholm går resan vidare till Kristianstad där kungen och drottningen tas emot på Högskolan Kristianstad av rektor Sanimir Resic vid klockan 14.40.

Fotot: Läs mer om kommunfullmäktige i Hässleholm i tisdagens tidning.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.