Annons

Kvinnopjäs på kvinnodagen

HÄSSLEHOLM. Följ en teatergrupp genom olika uppsättningar. Det ger en annan bild av gruppens arbete. –Med så goda lokaler för teater kan man satsa på ett större utbud. Det säger kultursekreterare Kristina Runklint, som på tisdagen presenterade ett nytt kapitel i Hässleholms teaterhistoria.
Hässleholm • Publicerad 7 mars 2001
Balladen om Ruth Berlau. Professor T, Erik Hammar,och Ruth,Maregareta Larson, i en scen på mentalsjukhuset. Bild: RONNIE SMITH
Balladen om Ruth Berlau. Professor T, Erik Hammar,och Ruth,Maregareta Larson, i en scen på mentalsjukhuset. Bild: RONNIE SMITHFoto: 

Kulturförvaltningen provar nu att få kontakt med några teatergrupper. Först ut är Teater Sagohuset med sin roliga och speciella pjäs ”Balladen Ruth Berlau”. Uppsättningen är ett samarbete mellan Sagohuset i Lund och Teater Barbés, Malmö, och ingår i ett större EU-projekt.

–Det är väldigt spännande, säger ”Sagohusets” Margareta Larson som spelar Ruth Berlau som äldre kvinna. Mest kända är vi för barn- och ungdomsteater, men har också satt upp en fem-sex vuxenpjäser.

Annons

–Vi har lokal i Lund. Det finns också en bra lokal i Kristianstad–Barbacka. Det är positivt att vi kan koppla ihop och spela repetitionsteater för barn- och ungdomar även i Hässleholm. Det blir annorlunda än om vi kommer ut och spelar i en gymnastiksal på en skola. Baladen om Ruth Berlau är en dokumentär. Hon var en uppseendeväckande, vacker och rebellisk kvinna som lämnade allt och blev den kände dramatikern Bertolt Brechts älskarinna.

I den här balladen när hon ser tillbaka på sitt spännande liv, är hon åldrande kvinna på ett mentalsjukhus i Berlin. Det är en mustig, humoristisk och poetisk pjäs om ett kvinnoöde på 1900-talet då det sker stora omvälvningar i samhället. Ruth Berlau är modig och tuff! Vilka är våra val? Frågan man ställer sig i pjäsen: är hon galen eller kommunist.

Pjäsen har premiär i Hässleholm på torsdagkväll den 8 mars. Därefter blir det ytterligare två kvällsföreställningar samt två eftermiddagsföreställningar för skolor från Kristianstad och Hässleholm med omnejd.

–Det är politisk konst av en kultursekreterare, kommenterar Kristina Runklint Hässleholmspremiären med en kvinnopjäs på Internationella Kvinnodagen.

–Om det finns underlag för repetitionsteater i Hässleholm är en vild gissning. Men med facit i hand och vad vi hittills sett i kulturhuset, så har Hässleholm större publikresurser än vad vi kunde tro.

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se

Av Jan-Tuve Truedsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons