Annons

Kyrkopolitiker uppmanas avgå

VINSLÖV. Avgå! Den uppmaningen riktar Stig Cederberg (c), ordförande i Vinslövs församlingsråd, till bland annat partikollegan Valter Jönsson i kyrkonämnden med anledning av det pågående bråket med fyra anställda inom pastoratet.
Hässleholm • Publicerad 7 september 2001
Stig Cederberg (c), ordförande i Vinslövs församlingsråd, uppmanar tre av politikerkollegorna i kyrkonämnden att avgå.Bilder:
Stig Cederberg (c), ordförande i Vinslövs församlingsråd, uppmanar tre av politikerkollegorna i kyrkonämnden att avgå.Bilder:Foto: 

Stig Cederberg gav i går en presskonferens tillsammans med fyra kvinnor i Vinslövs pastorat. Det var en känslosam tillställning med både tårar och hätska utfall, men också förtvivlan och stort kamratstöd.

I fokus stod fyra kvinnor som arbetar för pastoratet, en av dem sedan 37 år tillbaka. Hon har dock sagt upp sig och går sjukskriven i väntan på att anställningen ska upphöra.

Annons

– Jag har trivts med mitt arbete i alla år och längtat till jobbet varje dag, men de tre sista åren har varit jättejobbiga och till slut orkade jag bara inte längre, berättade kvinnan. Det hon och hennes kollegor har utsatts för under lång tid beskriver de som psykisk mobbning, trakasserier, förtal och verbal misshandel.

Varför vet de inte riktigt, det är väldigt lite av den kritik som riktats mot dem som är av det konkreta slaget, menar de. En av dem, som framställs som den värst utsatta, har visserligen fått höra att hon inte arbetar tillräckligt snabbt, men under de första åren på arbetet fungerade allting jättebra, enligt henne.

– Men sedan blev det gradvis sämre och sämre och till slut var jag tvungen att sjukskriva mig, förklarar hon.

När hon återgick till arbetet hade stora förändringar skett och när hon ifrågasatte detta blev hon kallad galen.

– Jag fick veta att om de bara hade vetat hur ”illa det var ställt med min mentala hälsa” hade de aldrig låtit mig komma tillbaka, berättar hon. Hon har dock kämpat vidare och arbetar i dag heltid, men arbetsgivaren vill dra in hennes tjänst på grund av att den delen av verksamheten ska läggas ut på entreprenad, enligt beslut i kyrkonämnden. Hennes anställning är därför föremål för centrala förhandlingar och fackförbund och arbetsgivare ska mötas på måndag. Göran Ljung, ombudsman på SKTF, ger henne dock inte mycket att hoppas på.

– Vill arbetsgivaren inte ha henne kvar kan de alltid köpa sig fria genom att betala ett avgångsvederlag, konstaterar han.

En annan av kvinnorna på gårdagens presskonferens berättade att hon har meddelat att hon söker efter arbete på annan ort på grund av den dåliga arbetsmiljön.

– Jag tror att det goda och sanningen ska segra och lägger därför min framtid i guds händer och så får vi se hur det blir, säger hon.

– Jag får dock dagligen telefonsamtal från församlingsbor som ger mig sitt stöd och vill att jag ska stanna, tillägger hon. Hennes chef är Christer Frostensson, kyrkoherde, och hans kommentar till hennes eventuella avhopp är att hon gör som hon vill.

– Trivs man inte, så kanske det enda raka är att söka sig vidare, menar han.

Annons

Vad gäller arbetsmiljön i församlingen medger han att den inte är god, men hävdar att majoriteten av de anställda är nöjda med både sitt arbete och arbetsledningen.

– Det finns en mindre grupp som, trots alla åtgärder vi har vidtagit bland annat i samarbete med Företagshälsovården, inte känner sig nöjda med sin arbetssituation, men det stora flertalet trivs bra och det är vad jag rättar mig efter, konstaterar han.

Kvinnorna köper dock inte hans bild av hur det är.

– Det finns många fler än vi som mår dåligt, men som inte vågar träda fram, påstår de. Det är dock inte kyrkoherden som utpekas som vållande till kvinnornas illamående, utan de tre kyrkopolitikerna Åke Sundkvist (m), ordförande i kyrkonämnden, Valter Jönsson (c) och Ingrid Nilsson (m), ledamöter i samma nämnd.

– De har bildat en trojka som tagit över helt och styr med närmast diktatoriska metoder, hävdar kvinnorna.

Stig Cederberg skriver även han under på den beskrivningen och kräver nu att de tre förtroendevalda ska ställa sina platser till förfogande i det pågående kyrkovalet på grund av allt bråk.

– Med församlingens bästa för mina ögon kan jag inte se någon annan utväg, för relationen mellan de anställda och de tre utpekade förtroendevalda är raserad och blir sannolikt svår att återupprätta, förklarar han.

Han får dock inget gehör för sitt krav på deras avgång.

– Jag ser ingen orsak att ta tillbaka min kandidatur i detta läge, säger Ingrid Nilsson, som i övrigt inte vill kommentera den kritik som riktas mot bland annat henne.

Kristianstadsbladet lyckades dock inte nå varken Åke Sundkvist eller Valter Jönsson för några kommentarer i går.

Annons

nyheter

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons