Läkare får erinran av HSAN

Hässleholm • Publicerad 10 december 2007

En läkare på sjukhuset i Hässleholm får en erinran av HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, för att inte ha fullgjort sina skyldigheter och sett till att en äldre patient fick tillräcklig näring under vistelsen. HSAN anser att det varken är ett ringa fel, eller omständigheter som går att ursäkta. Patienten kom in förra hösten och hade sedan sommaren gått ned tio kilo. Han fick vätsketillförsel inför en fortsatt utredning. Under tiden han vårdades mådde han illa och kräktes efter maten, och gick under en knapp månad ned ytterligare sju kilo. Först fick han en mindre mängd näringsdropp, och den mängden mer än dubblades lite länge fram, vilket anses vara adekvat. Enligt anmälan till HSAN, som patienten gjort tillsammans med ett ombud, ifrågasätts informationen under vistelsen, man undrar om det är en förekommande attityd på avdelningen att inte bry sig om gamla människor och ombudet undran om man som anhörig måste vara kunnig i näringstillförsel om man ska kunna lita på att patienten får den näring som behövs. Kritiken gäller inte enbart den ansvariga läkaren, utan också verksamhetschefen. När ansvarsnämnden gjort sin utredning förklarar den medicinskt ansvarige läkaren att det är en felaktig tolkning att han med vett och vilja skulle ha svält en gammal patient, att patienten uner vårdtiden inte förklarat sig missnöjd. Rent objektivt håller doktorn med om att kaloritillförseln har varit i underkant. Men läkarens tolkning är att det handlat mer om problem att ställa rätt diagnos än näringsproblem. Vidare har patienten haft fungerande njurar och bra levervärden.

HSAN har inte fått belägg för att organisationen på avdelningen har varit dålig och anmälan mot verksamhetschefen leder därför inte till något. Däremot alltså en erinran till den medicinskt ansvarige.

Gunilla Ingels

044-18 55 38

gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.