Läkare missade skelettcancer

En 81-årig kvinna som tidigare haft bröstcancer sökte hjälp för ryggsmärtor på en vårdcentral i Hässleholms kommun. Först efter tre röntgenundersökningar gjordes en datortomografi då metastaser hittades i ryggen.
Hässleholm • Publicerad 3 april 2014

Misstaget är anmält till Inspektionen för vård och omsorg. Kvinnan opererades för bröstcancer 2007. I början av 2012 sökte hon akut vård för ryggsmärta på en vårdscentral i en kransort till Hässleholm. Läkare undersökte henne och remiss skickades till röntgen. Endast sänkta diskar och pålagringar hittades. Kvinnan gav sig inte, hon fick träffa en ortoped – som konstaterade artros.

Hon återkom till vårdcentralen och hon träffade ortopeden på nytt.

Totalt gjordes tre röntgenundersökningar. I november 2012 sökte kvinnan akut vård på sjukhuset. Smärtorna kom från ryggen, fick hon som förklaring. Kvinnan sökte på nytt akut vård i december. Först då gjordes en datortomografi som visade skelettmetastaser. Kvinnan fick då påbörja strålbehandling, men har fortfarande smärtor.

Riktlinjer framtagna

Lex Maria-anmälan har gjorts både inom sjukhus och primärvård eftersom det finns fler liknande fall där röntgenundersökningar som beställts inte varit optimala för att få svar på vad smärtan beror på.

Nya riktlinjer är framtagna men Region Skåne, som gjort anmälan, tycker att frågan om vem som ska bestämma vilken undersökning som ska göras bör diskuteras – den remitterande läkare eller röntgenläkaren?

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.