Annons

Lämnar kulturuppdrag med sorg i hjärtat

Efter tio år som programansvarig för Kulturhuset säger Chatarina Wilgotsson adjö. Och hon gör det med en uttalad kritik mot besparingar inom kultursektorn i kommunen.
Hässleholm • Publicerad 24 augusti 2019
Chatarina Wilgotsson tror inte att politikerna förstår vidden av de konsekvenser som besparingarna ger.
Chatarina Wilgotsson tror inte att politikerna förstår vidden av de konsekvenser som besparingarna ger.Foto: Andreas Örwall Lovén

Sista dagen med gänget. Inne på kontoret står blommor bland flyttlådorna. På kontorsdörren är ett programblad uppklistrat. På framsidan syns Chatarina Wilgotsson på bild.

– Det är från mitt allra första år som programansvarig för Kulturhuset. 2009. Tiden går så snabbt.

Annons

Alldeles nyss har hon tackats av. Medarbetare har talat och det har gråtits en skvätt. Det kommer förbi en eftersläntrare och räcker över fler blommor.

– Från en tant till en annan. Fast du är ingen tant. Lycka till med nya jobbet men helst hade jag sett att du stannade. Jag kommer att sakna dig mycket, säger hon och kramar Chatarina Wilgotsson.

I veckan gick Chatarina Wilgotsson ut med ett offentligt brev och förklarade varför hennes tid som programansvarig var till ända. ”Just nu är det mycket oro i kommunen och jag kan väl säga att det är en bidragande orsak till att jag sökt mig vidare”.

– Det påverkar jättemycket. Det är helt och hållet därför jag sökt mig vidare, säger hon nu.

Sparkraven inom kultur– och fritid är tuffa. Chatarina Wilgotsson har haft en programbudget på 237 000 kronor att röra sig med.

– Det är inte roligt att jobba när det ska trollas med knäna hela tiden.

Det är ovanligt att en kommunanställd som slutar går ut med skälen i ett brev men Chatarina Wilgotsson anser att allmänheten behöver veta.

– Vi är för snälla, vi säger för lite, protesterar för lite. När det väl hänt är det för sent att göra något.

Politikerna våndas också över konsekvenserna av sparkraven på 9,5 miljoner kronor, som restalliansens budget stipulerar. Ärendet lyftes nyligen ur nämndens sammanträde och beslut kring vad det ska sparas på kommer först den 26 september.

Vad innebär besparingarna för stadens kulturliv, tror du?

Annons

– Det blir en tråkigare stad med mindre brett utbud. Det kommer att märkas av. Om bidragen till studieförbunden dras in så försvinner dessutom evenemang och föreläsningar som de tillhandahåller. Politikerna förstår nog inte riktigt vidden av det.

Det är inte helt enkelt att summera tio år men Chatarina Wilgotsson nämner hur mycket lovord som Kulturhuset och dess verksamhet fått från besökande artister. Det handlar inte minst om sådant som tekniken och de proffsiga medarbetarna.

– Kulturhuset är unikt i Skåne, för en stad av Hässleholms storlek. Helsingborg har Dunkers men det är en betydligt större stad.

Vilka evenemang minns du bäst från de här åren?

– Barbara Hendricks besök i höstas. Hon är en stor operastjärna. När vi hade hundra evenemang på hundra timmar i samband med att Hässleholm fyllde 100 år fick vi också stor uppmärksamhet.

Kontoret städas ut och är i princip kalt på väggarna, förutom en affisch på poeten Bruno K. Öijer. Chatarina Wilgotsson kallar honom ”fantastisk” och en ”poesins rockidol”. Hans besök på Kulturhuset minns hon mycket väl.

– Han ville ha två flaskor vin men det är emot kommunens policy, så jag fick köpa med egna pengar. Chablis, skulle det vara.

Bruno K. Öijer hade dessutom glömt sin kajalpenna.

– Han ville låna min, men jag använder inte kajal. Jag letade bland medarbetaren och fick tag på en till slut.

Chatarina Wilgotsson flyttar till Malmö stadsbibliotek, där hon ska utveckla verksamhet för barn och unga upp till 25 år.

Annons

Förvaltningschef Anders Rosengren kommer att sakna henne.

– Jag tycker att det är jättetråkigt att hon slutar. Hon har gjort extremt mycket bra för kulturlivet och byggt upp Kulturhuset och Markan under tio år.

Intervjun med Kristianstadsbladet är det sista Chatarina Wilgotsson gör i Kulturhuset.

Kommer du att sakna din arbetsplats?

– Ja, verkligen. Hässleholm, Kulturhuset och Markan har en plats i hjärtat.

Andreas Lovén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons