Annons

Länsrätten inhiberar inte kontraktsskrivning

HÄSSLEHOLM. Kommunen kan skriva avtalen med de privata vårdhem som man planerat. Syster Annas försök att stoppa upphandlingen misslyckades. Länsrätten fann inte skäl nog att inhibera kontraktsskrivningen.
Hässleholm • Publicerad 27 juni 2002

– I och för sig är jag inte förvånad över länsrättens beslut, men det är märkligt. Inte nog med att kommunen frångått likabehandlingsprincipen, man har gått in efter anbudstidens utgång och förhandlat med vissa av anbudsgivarna. Dessutom har man frångått viktningsprincipen genom att inte ange de fem kriterierna i rangordning, säger Jessica Rosvall, juridisk rådgivare på Företagarnas Riksorganisation i Malmö. Hon tycker att kommunens agerande är underligt. – De sätter lagen om offentlig upphandling ur spel. Kommunen kan lika gärna hoppa över anbudsförfarandet och bjuda in de företag de vill handla av, menar hon. Genom länsrättens beslut att inte stoppa kontraktsskrivningen, är det nu fritt fram för omsorgsförvaltningen att sluta avtalen med de vårdhem man utsett i den kritiserade upphandlingen. – Avtalen ska träda i kraft den 1 juli, så vi vill ha dem klara den här veckan. Vår kanslichef Per Hildingsson kommer att se över saken en gång till innan vi skriver, säger ordföranden i omsorgsnämnden, Kerstin Andersson, c. – Länsrätten gjorde ingen inhibation, så vi skriver avtalen som planerat, säger Per Hildingsson sent på tisdagseftermiddagen. Och i och med att kontrakten skrivits, är det inte längre en fråga för länsrätten. Då måste ägarna av Syster Annas sjukhem i Tyringe vända sig till tingsrätten, men upphandlingen kan inte stoppas. Istället blir det en stämning mot kommunen och om Syster Anna vinner den, kan det endast bli tal om skadestånd. Några vårdplatser kan det aldrig bli tal om i rätten. Det var ju en tidigare stämning mot kommunen som enligt Rolf Andersson, en av ägarna till Syster Anna, medförde att Hässleholms kommun ratade dem vid upphandlingen av vårdplatser för de närmaste fem åren. Genom Hässleholm kommuns sätt att göra upphandlingen på är nu vårdhemmets framtid hotad på sikt, liksom sysselsättningen för 15 anställda samt ägarna. – De flesta av våra boende kommer från andra kommuner, vilket genererar pengar och arbeten i Tyringe. Men om inte den egna kommunen anlitar oss, är det svårare att övertyga andra kommuner att placera sina vårdbehövande här, säger Rolf Andersson. – Vi kommer att försöka gå vidare med det här, fastslår Urban Andersson, verksamhetschef på Syster Annas sjukhem i Tyringe. Men nu avvaktar vi först länsrättens utredning, tillägger han. bo.erlandsson @kristianstadsbladet.se

Av Bo Erlandsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons