Länsstyrelsen tillåter raketer på kyrkogård

Länsstyrelsen upphäver kommunfullmäktiges beslut om nya lokala ordningsföreskrifter. Bland annat tycker länsstyrelsen att det är inskränkande med totalförbud mot uppskjutning av fyrverkerier på kyrkogårdar och begravningsplatser.
Hässleholm • Publicerad 19 januari 2011

Det motiveras med att det läggs onödigt tvång på allmänheten samt att det inskränker på friheten.

– Lagstiftaren har uttalat väldigt tydligt att totalförbud ska tillämpas restriktivt, säger Anna-Britt D. Adell, länsassessor på länsstyrelsen och hänvisar till ordningslagen.

Det var den 29 november som kommunfullmäktige i Hässleholm antog nya lokala ordningsföreskrifter. Då infördes totalförbud mot uppskjutning av fyrverkerier på kyrkogårdar och begravningsplatser. Något som nu länsstyrelsen sätter sig emot.

– Man kan inte hänvisa aspekterna att det finns risk för människors hälsa eller att egendom skadas hit. Ett exempel på där totalförbud kan tillämpas är till exempel överbyggda torg. Men man kan ha andra synpunkter på det, fast de kan man kanske inte hänvisa till detta, säger Anna-Britt D. Adell.

Däremot säger hon att man alltid ska tänka sig noga för innan man skjuter upp fyrverkerier.

Länsstyrelsen upphävde även beslutet om totalförbud mot alkohol på resecentrum i Hässleholm.

Orsaken är att det i själva beslutet inte framgår att resecentrum ska likställas en offentlig plats, trots att det diskuterades i underlaget.

– Det är förargligt att det inte fördes in i själva beslutet. Annars finns det inget att säga emot det.

Därmed krävs ett nytt beslut i kommunfullmäktige innan förbudet kan gälla.

Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.