Annons

Lantbrukare hotas med vite

I somras fick ett lantbrukarpar i Vinslövstrakten ett föreläggande om att inom 14 dagar se till att samtliga hästar på gården verkades och fick riktig hovvård. Men ännu har inga åtgärder vidtagits.
Hässleholm • Publicerad 25 september 2003

Därför beslöt miljönämnden vid sitt senaste möte att ge lantbrukarparet ett föreläggande på vardera 1000 kronor och per häst om inte hovvården är utförd senast den 20 oktober. Miljönämnden kräver att hovvården på hästarna som under lång tid misskötts ska utföras av utbildad hovslagare.

Dessutom ska de vid vite på vardera 1000 kronor kunna uppvisa utlåtande från veterinär utsedd av Jordbruksverket om hästarnas allmäntillstånd.

Annons

Miljönämnden överväger också med stöd av miljöbalken att förelägga Hässleholms Vatten att vidta reparationsåtgärder vid avloppsreningsverket i Hästveda, så att slamrötningen åter kan tas i drift. Miljökontoret har under senare tid fått en hel del klagomål från närboende som klagar över luktproblem från avloppsreningsverket i Hästveda.

Hässleholms Vatten har nu ansökt hos länsstyrelsen om ändring av det omtalade Havraljungaverket utanför Vittsjö. Miljönämnden anser att ansökan behöver kompletteras bland annat med uppgifter om hur mycket avloppsvatten som hade infiltrerats i de båda sedimenteringsdammarna per dygn om dammarna hade byggts i enlighet med lämnat tillstånd. Däremot godkände miljönämnden den plan som upprättats för återplantering av gränsområdet mellan Havraljungaanläggningen och en grannfastighet.

När det gäller de påstådda luktproblemen från avloppsreningsverket så säger miljönämnden att man i nuläget inte har tillräckligt underlag för att kräva fler åtgärder av Hässleholms Vatten. Därför lämnas klagomålen utan åtgärd.

Miljönämnden ställde sig positiv till att det etableras en billackeringsverkstad inom garnisonsområdet.

Miljönämnden har inte heller något att erinra mot den planerade bostadsbebyggelsen vid Pickelsjöns östra strand och bostadsområdet väster om väg 117.

Miljönämnden överklagar länsstyrelsens beslut att fria Harry Nilssons Sågverk från att redovisa uppgifter om bullerfrekvensen när det gäller trafik till och från sågverket under kvälls och nattetid.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons