Led ska leda fler till bygden

Att få se olika sorters landskap på en liten yta, och få med sig en upplevelse av natur och kultur. Det är några saker som ska leda fler besökare till Hovdala vandringsfestival den 21 september.
Hässleholm • Publicerad 15 augusti 2014
Vill locka fler turister. Lars-Erik Williams, Henrik Samevik, Thomas Lindahl, Bjarne Öhrling, Tove Gilvard, Lina Holmberg och Lina Jönsson har alla olika roller inför festivalen.
Vill locka fler turister. Lars-Erik Williams, Henrik Samevik, Thomas Lindahl, Bjarne Öhrling, Tove Gilvard, Lina Holmberg och Lina Jönsson har alla olika roller inför festivalen.Foto: Foto: Tommy Svensson

Under festivalen vandrar man i grupp tillsammans med en guide. Förutom naturen kan man få reda på mer om dåtiden, som historian om Posta-Nilla som gick med post från slottet till Kristianstad varje dag, eller bergrummet som bär på berättelser om Sveriges beredskap under kalla kriget.

Mer spännande

Det finns olika långa leder för både nybörjare och mer vältränade. Finjasjöleden som redan är etablerad och går runt sjön har blivit lite förlängd inför festivalen och är en mer lättillgänglig runda.

Den tuffaste rutten kräver att man är lite van att röra på sig och meningen är att den ska vara mer spännande, berättar projekt- ledare Bjarne Öhrling.

– Där finns inte så mycket stig att gå på, och där har inte så många andra människor varit förut.

Användas efteråt

När man går slingorna ska man kunna gå i en cirkel utan att få känslan av att man går runt.

– Efterfrågan är att kunna ställa bilen på samma plats och inte bara gå sträckan fram och tillbaka, säger Lina Jönsson vid turistbyrån.

Meningen är att vandringslederna ska användas även efter själva festival- dagen. Om några år hoppas man att de ska stråla samman kring ett vandringscentrum på Hovdala slott.

”Kan bli jättestort”

Just nu handlar det om att introducera en infrastruktur som turism och service kan växa upp kring, menar Bjarne Öhrling.

– I förlängningen hoppas man ju på att det leder till ett slags småskalig turism. Att man kan hitta boenden och fler matproducenter i bygden.

Hur många fler turister hoppas ni ska komma till följ a slingorna under festivalen ?

– Vi tror och hoppas att det kan attrahera både danskar och tyskar, så det kan ju bli jättestort. Kommer det 25 om dagen i framtiden så är det jättebra. Det räcker för att hålla igång kafé, guide och service. Men det är en småskalig verksamhet, så man behöver inte oroa sig för att det ska komma flygplan och busslaster, säger Bjarne Öhrling.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Maria Rosén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.