Ledningsbrott ökade bakterier

Det stora ledningsbrottet vid Hovdala- vägen i slutet av november ledde till störningar i vattenleveranserna i stora delar av stan. Bland annat ökade halterna av heterotrofa bakterier, det vill säga långsamväxande bakterier.
Hässleholm • Publicerad 17 januari 2012

Det framgår av den årliga sammanställningen över anmärkningar och klagomål på dricksvatten som Hässleholms Vatten upprättar. Vid provtagningarna konstaterades förhöjda halter i bland annat Röinge och Ljungdala skolor och i vatten som distribueras till Bjärnums Vattenverk och i Sjörröd.

Inte längre tjänligt

I Mala skola uppnåddes gränsen då vattnet inte längre är tjänligt men problemen försvann när läckan var åtgärdad.

Ett annat problem för vattenleverantören är efter sommarmånaderna, då det lokala lednings- nätet vid skolorna varit mer eller mindre oanvänt. Då uppmättes förhöjda haleter av långsamväxande bakterier i Furutorpsskolan i Vinslöv och Västra Torups skola. Gamla ledningsnät påverkar också förekomsten av järn och turbiditet (grumlighet), men viss förbättring har uppnåtts genom spolning.

Totalt fick Hässleholms Vatten under fjoråret in nio klagomål på dricksvattnet, vilket är normalt. Av dessa gällde sex färg, lukt eller smak och ett befarad sjukdom.

Gamla ledningar

I dessa fall togs vattenprover, och samtligas med tjänligt resultat. Av klagomålen kom tre från Hässleholm och två från vardera Vittsjö, Bjärnum och Sösdala.

Vattenbolaget påpekar också att missfärgat vatten samt dess lukt och smak i nästan alla fall orsakas av gamla ledningssysten. Därför visar sammanställningen vikten av ledningsförnyelse.

INTERNAL INTERNAL
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.