Lindriga straff för brutal misshandel

Bara en av de två åtalade dömdes för den brutala misshandeln i Bjärnum i november. Två av nämndemännen ville dock se fängelse som påföljd  stället för skyddstillsyn.
Hässleholm • Publicerad 11 januari 2011

Tingsrätten släppte de två männen fria från häktet den 22 december i väntan på dom. På tisdagen avkunnades den och påföljden var långt ifrån de fängelsestraff som åklagaren yrkat på. Tre år och fyra månader för synnerligen grov misshandel och grovt olaga hot blev för 19-åringen skyddstillsyn med särskild föreskrift om att underkasta sig den behandling som frivården finner lämplig. Brottsrubriceringen skrevs ned till grov misshandel och olaga hot.

19-åringen, som åklagaren tyckte skulle få två år och tio månaders fängelse för samma gärningar, friades för misshandeln och dömdes bara för olaga hot. Däremot ansågs han skyldig till att ha misshandlat en annan person och fick även han påföljden skyddstillsyn.

19-åringen ska betala 58 950 kronor i skadestånd till målsäganden varav 10 000 ska betalas tillsammans med 18-åringen.

Det var i början av november som en 32-årig man i Bjärnum först hotades med kniv och sedan misshandlades med slag och sparkar. När polisen fann honom låg han i det närmaste livlös och sönderslagen på en trottoar på Verumsvägen. Skadorna bedömdes som livshotande.

Åklagaren menade att de två åtalade agerat i samförstånd och hade rubricerat gärningen som synnerligen grov misshandel, en påföljd som är ny i lagen sedan i somras och som ger strängare straff än grov misshandel.

Eftersom de åtalade skyllde på varandra fick tingsrätten avgöra vilken av berättelserna de skulle finna styrkt. De bedömde att 19-åringen angripit 32-åringen med besinningslös aggressivitet, men att gärningen inte ska ses som synnerligen grov.

De valde dock att fria 18-åringen från gärningen.

Varken 19- eller 18-åringen är sedan tidigare fällda för allvarlig brottslighet. Rätten konstaterade att de redan varit frihetsberövade under en och en halv månad och att fängelsestraff inte skulle väljas. För 19-åringen vore det heller inte förenligt med hans psykiska hälsa och i domen står det att frivården ska förmedla kontakt med psykiatrin.

Vid överläggningen vad två av nämndemännen skiljaktiga och ansåg att 19-åringen skulle dömas till fängelse.

Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.