Annons

Litenheten gör Chihuahua känd

HÄSSLEHOLM. 50 meter bort leker en bamsig Rottweiler med en boll, det skulle den inte ha gjort. Ett tiotal käftar med sylvassa tänder får oväntad fart och skäller ut bollkonstnären. I går var det dags för chihuahuautställning på Hässleholmsgården.
Hässleholm • Publicerad 27 augusti 2001
Ingen mes. Philip 8 år är en av världens minsta men tuffaste hundar. Carina Mésan från Kungsbacka ser till att han ser bra ut i ringen.
Ingen mes. Philip 8 år är en av världens minsta men tuffaste hundar. Carina Mésan från Kungsbacka ser till att han ser bra ut i ringen.Foto: 
Kul tillställning tycker den kinesiska nakenhunden Rambo som applåderade livligt under utställningen medan chihuahuan Devil, själv deltagare, förhöll sig mer avvaktande. Matte till båda är Theres Lavesson från Norrhult i Småland. Bilder: WILLY ALM
Kul tillställning tycker den kinesiska nakenhunden Rambo som applåderade livligt under utställningen medan chihuahuan Devil, själv deltagare, förhöll sig mer avvaktande. Matte till båda är Theres Lavesson från Norrhult i Småland. Bilder: WILLY ALMFoto: 
Lilla Lisa, 11 veckor, har inget emot att sitta i matte Cathrine Öhlunds väska
Lilla Lisa, 11 veckor, har inget emot att sitta i matte Cathrine Öhlunds väskaFoto: 

– Den ska inte komma hit och mopsa sig, säger Viviann Malm från Lammhult, i chihuahuakretsar känd som Tulipanarosen efter hennes kennel med samma namn. Att hon sysslar med avel av världens minsta hundras bekommer varken henne eller hundarna. Trots en matchvikt på mellan ett halvt och tre kilo och en mankhöjd på ungefär 20 centimeter är chihuahuan inte lättskrämd vilket den glada och sannolikt trettio gånger tyngre Rottweilern alltså fick erfara i går. På en väldigt liten gräsplätt bakom Hässleholmsgården ställdes 41 hundar ut i den kvalmiga hettan, ändå tycktes ytan räcka till mer än väl. Världens minsta hundras är med andra ord väldigt småväxt. Just litenheten är också en av de egenskaper som ägarna värderar högst. – De är små och behöver därför inte så mycket motion eller mat. Dessutom är det väldigt sunda hundar, de blir väldigt sällan sjuka, berättar Viviann Malm. Många uppskattar också att hundarna trots sin begränsade fysiska styrka, som tidigare har konstaterats, är tuffa. – De är väldigt ranghöga, de kan spänna ögonen i och lägga vilken hund som helst. De kryper inte som hundar fast att de är sådana. Man kan aldrig äga en chihuahua, chihuahuan äger sig själv och om man är stöddig så plockar de genast ned en, samtidigt är de trogna till döden. Just hundarnas mentalitet är en av kvaliteterna som bedöms under utställningar, annat av intresse är päls, vinklar, huvudform, ögon, bett, rörelser och sundhet. En bra utställningshund ska helt enkelt vara rastypisk. Viviann Malm menar också att det finns en rastypisk ägare. – En egensinnig hund ger ofta egensinniga ägare och uppfödare. Chihuahuan är ofta förbunden med tuffa människor som vågar ha små hundar. Människor som inte behöver förlängare av olika slag. magnus.grunnon @kristianstadsbladet.se

Av Magnus Grunnon 044-47004
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons