Livet är glatt för unga isprinsessor

TYRINGE. Inte mindre än 227 ungdomar har valt det glatta livet i sommar. Under en eller flera veckor tillbringar de all tid i ishallen Tyrs hov i Tyringe. – Jag ska bli isprinsessa så fort som möjligt, säger Alma Söderqvist, tolv år, med lika bestämd som självsäker röst. Hon är en av de 221 blivande isprinsessorna och sex isprinsarna som bytt ut sommarledigheten mot ett hårt träningsprogram.
Hässleholm • Publicerad 1 juli 2002
Flyger fram på isen gör här Lina Johansson, 13 år och från Malmö. Bilder:
Flyger fram på isen gör här Lina Johansson, 13 år och från Malmö. Bilder:Foto: 
Isprinsessa. 227 ungdomar deltar i Konståkningslägret i Tyringe, som pågår under tre veckor och lockar skridskotokiga ungdomar från hela Europa. Den här veckan är lägrets andra vecka.
Isprinsessa. 227 ungdomar deltar i Konståkningslägret i Tyringe, som pågår under tre veckor och lockar skridskotokiga ungdomar från hela Europa. Den här veckan är lägrets andra vecka.Foto: 
Lektionstid. Här instrueras Lina Johansson av tränarna Sofhia Gustavsson och Ella Magnusson.
Lektionstid. Här instrueras Lina Johansson av tränarna Sofhia Gustavsson och Ella Magnusson.Foto: 
Som treåring började Alma Söderqvist från Höör att åka skridskor. I dag är hon tolv år och kan samtliga dubbelhopp utom ett.
Som treåring började Alma Söderqvist från Höör att åka skridskor. I dag är hon tolv år och kan samtliga dubbelhopp utom ett.Foto: 

Alma Söderqvist blev som de flesta av deltagarna intresserade av skridskoåkning i tidiga barnsben, hon var bara tre år gammal när hon för första gången spände på sig ett par skridskor. – Min bror spelade ishockey och det såg så roligt ut att glida fram på isen, så jag ville försöka, berättar hon. Alltsedan dess går all ledig tid åt för att uppfylla isprinsesse-drömmen. – Jag åker skridsko sju till åtta timmar i veckan. Dessutom går jag på gympa och balett och jag tycker att det är lika roligt alltid, försäkrar hon och tillägger att hon egentligen skulle vilja träna ännu mer. Det är inte konstigt att Alma glider runt på isen i Tyringe som om hon aldrig gjort annat. Hon kan alla dubbelhopp utom ett. Ja, hon kan till och med uttala dem! – Sedan kommer trippelhoppen. Det ska bli spännande, tycker hon. Konståkningslägret i Tyringe firar i år 30-årsjubileum. – Vi har ungdomar från hela Sverige samt Ungern, Danmark, Norge och Schweiz. Nybörjarna är från sju år. Lägerdeltagarna är här från en vecka, men många är här under hela lägertiden, alltså tre veckor. En del kombinerar konståkningslägret i Tyringe med andra läger, berättar Gunilla Persson. Hon leder Tyringelägret tillsammans med Ingbritt Larsson och sin man Per-Arne Persson. Lägret anordnas av Skånes Konståkningsförbund, som omfattar 13 konståkningsklubbar i Skåne, Blekinge och Halmstad. Ungdomarna bor i klassrum i Tyringe skola med tio ungdomar i varje skolsal. – Det är ett internatläger och vi har en utbildad kokerska och lägermammor, som tar hand om deltagarna. De ligger i militärsängar, tillägger Gunilla Persson. Varje åkare har sin egen tränare på lägret. Sofhia Gustavsson är en av dem. Hon började med konståkning som fyraåring och har bland annat medverkat som isprinsessa i isshower såsom Holiday on Ice. – Arrangörerna här i Tyringe gör ett jättearbete för att pussla ihop allting. Det finns olika svårighetsgrader som har olika många ispass, flera ungdomar med samma tränare och sedan tider för baletten och gymnastiken och allt detta ska passas ihop till ett fungerande schema. Men så har också Tyringelägret blivit huvudlägret i Sverige tillsammans med Mariestad, konstaterar Sofhia Gustavsson. bo.erlandsson @kristianstadsbladet.se

Av Bo Erlandsson 0451-83050
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.