Annons

Löneskillnader finns på kommunen

Personalkontoret i Hässleholm har nu presenterat den lönekartläggning som gjorts bland de cirka 4000 tillsvidareanställda i Hässleholms kommun.
Hässleholm • Publicerad 9 september 2003

Syftet har varit att upptäcka löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete.

– Vid vår undersökning så har vi inte funnit några osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor, men vissa justeringar kan bli aktuella, säger personalchefen i Hässleholm, Per-Olof Drottler.

Annons

Visst finns det löneskillnader mellan de kommunanställda i Hässleholms kommun. Från förvaltningschefernas löner på upp emot 50000 kronor per månad till månadslöner ner till en nivå kring 14000 kronor per månad för flera yrkesgrupper. Hässleholms kommun har ett uttalat personal- och lönepolitiskt mål att skillnader i lön eller andra anställningsförmåner på grund av kön inte ska förekomma. I stället ska lönebildningen och lönesättningen baseras på väl kända, förankrade och könsneutrala grunder.

Här vid lag tycks kommunen ha uppnått sitt mål i de flesta fall, eftersom löneskillnaderna inom samma grupper inte kan härleda till kön utan förklaras av erfarenheter och personlig kompetens.

Det har också gjorts jämförelse av likvärdiga mans respektive kvinnodominerande yrkesgrupper som bedöms likvärdiga i arbetsvärderingen. Mansdominerade teknikertjänster har exempelvis ställts mot kvinnodominerade tjänster inom vården. Vid denna granskning är teknikertjänsterna mer värderade med löneskillnader på drygt 3000 kronor per månad.

Högst betalda förvaltningschefen, en man, har en månadslön på 49440 kronor. Högst betalda kvinnliga förvaltningschefen har en månadslön på 41715 kronor. En manlig och en kvinnlig förvaltningschef har lägsta lön med 33990 kronor i månaden.

Sedan finns det exempelvis arbetsgrupper där kvinnorna har högsta lönerna. Bland rektorerna och arbetsledarna i kommunen är det kvinnor som toppar löneliga. Högst lön bland rektorerna har en kvinna med en månadslön på 36100 kronor. Bland arbetsledarna toppar en kvinna med en månadslön på 25400 kronor. Medellönen för kvinnliga arbetsledare är 23243 kronor och för män 19595 kronor.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons