LO:s avtalssekreterare besökte ”Arbetskraft”

HÄSSLEHOLM. Nu är det ett snabbt besök vi gör här så man får bara en översiktlig bild. –Men det ser väldigt positivt ut. Man har lyckats få ut folk med olika arbetshinder, i arbetslivet igen. Det är en stor vinst sade LO:s avtalssekreterare Håkan Meijer, då han på tisdagen besökte stiftelsen ”Arbetskraft” i Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 23 januari 2001
Arbetskraft! Margit Persson är en av de som just nu arbetar på stiftelsen Arbetskraft, och syr hundhalsband. Med på bilden är också föreståndaren Jan-Olof Persson, LO:s avtalssekreterare Håkan Meijer (mitten) och lokale LO-ordföranden Stig Hansson. Bild: BOSSE NILSSON
Arbetskraft! Margit Persson är en av de som just nu arbetar på stiftelsen Arbetskraft, och syr hundhalsband. Med på bilden är också föreståndaren Jan-Olof Persson, LO:s avtalssekreterare Håkan Meijer (mitten) och lokale LO-ordföranden Stig Hansson. Bild: BOSSE NILSSONFoto: 

Arbetskraft är ett mycket framgångsrikt rehabiliteringsföretag som drivs av LO tillsammans med ett par privata intressenter. Här inledde Håkan Meijer dagen med frukostmöte, och fram till kvällens avtalsmöte som LO och LO-facken arrangerade fanns också inplanerat besök på den nyinrättade enheten för isocyanatforskning.

–Arbetsmarknadspolitik är egentligen inte mitt område. Jag håller på med avtals- och socialförsäkringsfrågor, men det är intressant hur människor fått hjälp av stiftelsen. På frukostmötet slogs det fast att det är Samhalls grundtanke som stiftelsen förverkligat. Att titta till individen.

–Vi fungerar som ett småföretag, säger Jan-Olof Persson. Han är inte bara chef på Arbetskraft, han är också en av stiftarna och har ett förflutet som verksamhetsledare inom omsorgen.

–Vi har 56 anställda. Dels i egen affärsverksamhet som Eftecs personalmatsal eller Bowlinghallen i Tyringe som vi driver på entreprenad, legotillverkning i våra egna lokaler eller som bemanning ute på företag.

–Tjugofem är ute på praktikplatser eller arbetsprövar och 44 har fått nya anställningar. Tiden man är här på Arbetskraft är väldigt varierande. Det kan vara en vecka, det kan vara ett och ett halvt år innan rätt tillfälle dyker upp.

Vi kräver inte en massa förkunskaper, men man ska vilja, ha intresse och vara beredd att satsa. Anställningen hos Arbetskraft ska vara tillfällig, men det är lättare att få jobb om man redan har jobb, påpekar Jan-Olof Persson. Dessutom är det billigare för en företagare att anställa än att hyra arbetskraften från oss. Ett annat ämne som togs upp på frukostmötet var den så kallade aktivitetsgarantin. Grunden för den är att ingen långtidsarbetslös ska bli passiviserad.

–Ingen skugga ska falla över arbetsförmedlingen. Det är ingen lät uppgift att få garantin art fungera överallt men i grunden tror jag det är en bra åtgärd, sade Håkan Meijer.

Eftersom Hässleholm var med i ett förprojekt och kunde mjukstarta, lyckades man här till skillnad i vår grannkommun Kristianstad, säger Rune Stensby som är kanslist på LO-sektionen i Hässleholm.

–Men det finns andra negativa effekter, fortsatte LO-ordföranden Stig Hansson. Blir man sjuk då man är i aktivitetsgaranti får man lägre sjukpeng. Får mindre över på grund av ökade kostnader som transporter. Förlorar möjligheten till betald semester.

Elisabeth Andersson från arbetsförmedlingen berättar att det finns möjlighet att behålla bidraget i fjorton dagar när det företag man är på stänger för semester.

–Vårt uppdrag är att placera folk i arbete, men visst uppkommer det konstiga situationer på grund av reglerna. Det är bland annat de äldre som tog avgångsvederlag, för att det saknades jobb eller för att släppa fram yngre. De räknade med att kunna stämpla fram till sin pension, påpekar Rolf Delcomyn.

–De blev lurade av både sin arbetsgivare och sitt fack för att reglerna var sådana då, men tvingas nu ut i åtgärder.

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se

Av Jan-Tuve Truedsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.