Målet är att skolorna ska vara öppna
– Det finns inga färdiga lösningar hur strejksituationen ska hanteras, eftersom förhållandena i de olika rektorsområdena i kommunen är olika. Därför fick skolledarna i uppgift att komma med ett organisationsförslag under torsdagen. Målsättningen är att skolor och förskolor ska hållas öppna i möjligaste mån, säger Stefan Nylén, personalsamordnare på Barn- och utbildningsförvaltningen i Hässleholm Situationen på de olika daghemmen och förskolorna kan variera från ort till ort men också från dag till dag. Att ordna barnomsorg till alla kan bli svårt, därför kan det bli aktuellt att uppmana föräldrarnas att hjälpa till att ordna barnomsorgen genom att engagera släktingar eller ta ut föräldradagar. – På vissa orter, bland annat i Vinslöv, har det diskuterats ett rullande schema för barnomsorgen, där barnen kan vara hemma vissa dagar. Men ännu är inget bestämt, berättar Stefan Nylén.
Andra problem som blir aktuella är att barnen tvingas ha mat med sig, men det kan bli problem med förvaringen av maten. Ett annat stort problem är städningen och renhållningen. – Om renhållningen och hygienen i skolor och förskolor passerar den nivån att det kan vara risk för barnens hälsa, kan vi bli tvingade att uppmana skolorna att vidta tvångsåtgärder, säger miljöchefen i Hässleholm Sven-Inge Svensson.
Eftersom vaktmästarna tas ut i strejk, så är det flera av kommunens skolbussar som inte kan hämta och lämna elever.
– När det gäller skoltransporterna blir problemen värst i Sösdalaområdet samt transporterna till Stoby och Läreda skolorna, säger Stefan Nylén.
Posthanteringen som ofta sköts av skolvaktmästarna, är en annan knäckfråga. Här har man diskuterat om politikerna ska engageras dels för att klara posthanteringen samt öppna skolorna.
Kommunledningen i Hässleholm har ännu inte tagit ställning i de senare frågorna.
Ewe Nilsson
0451-830 50
ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se
Läs om Kommunals demonstration i Hässleholm på sidan 11.