Målet är total kontroll

Från 22 år gamla är de som är på konståkningsläger på Tyrs Hov. Några har just börjat, andra utgör eliten. Konståkning är en av de mest träningskrävande idrotter som finns och målet är total kontroll, över kroppen och över psyket.
Hässleholm • Publicerad 11 juli 2008
Ellinor Lindstén, Julia Bratuschek, Astrid Lagerstedt och Josefin Flomén ska snart ut på isen igen. Bild: Bosse Nilsson
Ellinor Lindstén, Julia Bratuschek, Astrid Lagerstedt och Josefin Flomén ska snart ut på isen igen. Bild: Bosse NilssonFoto: 

Det räcker inte med talang för att bli en bra konståkare. Du måste dessutom ha en järnvilja för att klara av att träna så mycket som det krävs och turen (och skickligheten) att undgå skador.

På konståkningslägret i Tyringe tränar deltagarna tre pass på is, ett pass balett och ett fyspass om dagen. Lägret varar i tre veckor och flera deltagare är med på alla tre. Flera åker vidare från Tyringe till nästa läger.

- De som satsar på elit nu för tiden åker runt på läger hela somrarna, de kör på is året runt. Då var det inte alls så intensivt med träning, säger Cecilia Falkenbäck om sin egen tid som aktiv konståkerska. Hon jobbar på Skånes Konståkningsförbund som arrangerar lägret.

Det går bra för svensk konståkning säger hon. Dels beroende på att några svenskar lyckats väldigt bra internationellt. Kristoffer Berntsson och Adrian Schultheiss gjorde väldigt bra i från sig på VM och det är viktigt med förebilder. Att de två framgångsrika svenskarna dessutom är män är bra eftersom det är brist på killar inom sporten.

Ute på isen är det små graciösa muskelpaket som glider fram. Bara en kille. Vincent Khatibi, 12 år, kommer från Malmö och har tränat konståkning i fem år. Han är en av de nio killarna bland 100 deltagare på lägret denna veckan. Han är van att vara ensam kille men det är inte något problem för honom. Att andra killar väljer andra idrotter är inget konstigt tycker han.

Vladislav Vince är konståkningstränare från Malmö. Han tror att det är viktigt att jobba med att få in killar i sporten.

- I Malmö har vi många killar. Vi jobbar med att visa killar att det inte är något konstigt med konståkning. Att det finns manliga tränare är också viktigt, säger Ladislav Vince som på den tid det begav sig var med i det tjeckoslovakiska landslaget.

Systrarna Angelica och Isabelle Olsson, 16 respektive 15 år gamla, utgör en del av Sveriges framtidshopp inom sporten. De började träna i treårsåldern och har redan utmärkt sig internationellt i tävlingssammanhang.

Målen är högt ställda, båda vill uppleva VM och OS.

- Jag vill kunna representera Sverige internationellt, på VM och OS. Finnas med bland de tio bästa. Och sedan klättra uppåt, säger Angelica Olsson.

Marie Brandt0451–830 50 marie. brandt@kristianstadsbladet.se
Marie Brandt0451–830 50 marie. brandt@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.