Man får böter för vildsvin hållna i stall

8?000 kronor i böter blev den fällande domen för den 27-årige man som fångat och hållit fem vildsvin i ett stall på en gård utanför Hässleholm. Det har tingsrätten i Hässleholm beslutat.
Hässleholm • Publicerad 14 januari 2012

HÄSSLEHOLM. Tingsrätten ger chefs-åklagare Pär Andersson rätt över hela linjen. Enligt jaktlagen ska fångat vilt antingen släppas fritt eller avlivas direkt. Att den åtalade inte visste om kravet på omedelbar avlivning av fångsten kan inte frita honom från ansvar, anser rätten.

Vilt får hållas i vilthägn eller liknande anläggning endast efter tillstånd av länsstyrelsen. Enligt tingsrättens mening måste begreppet liknande anläggning omfatta stall.

Sven Johansson, viltvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundets juridiska avdelning, tycker att domen är rätt.

– Han har underlåtit att släppa ut eller avliva viltet, plus att han hållit djuren levande och instängda utan tillstånd från länsstyrelsen. Ett hägn behöver inte vara ett nät, säger han och påpekar att ingen kan komma undan med att ha handlat i god tro.

– Man måste känna till de regler och lagar som gäller.

Den dömde förklarade i tingsrätten att han visste andra som höll vildsvin i fångenskap. Hur vanligt är det?

– Jag har hört om det här fallet, men nej, jag tror inte det är vanligt.

27-åringen döms för uppsåtligt jaktbrott och uppsåtligt brott mot jaktlagen och döms till 40 dagsböter och ska även betala 500 kronor till brottsofferjouren. Den dömde måste även stå för kostnaden på 6 150 kronor till försvararen. Den dömde får heller inte fällan tillbaka, något han begärt.

Maria Sällberg
Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.