Annons

Många följde rättegång mot utpekad Rökebo

HÄSSLEHOLM. Det fanns många åhörare i tingssalen i Hässleholm på tisdagen när den 40-årige man som Rökeborna utpekat som ett orosmoment i samhället, stod åtalad för fyra fall av stölder och ett tiotal grova olovliga körningar. Eftersom mannen inte tidigare inställt sig när han kallats till rättegång, så hade tingsrätten inför tisdagens förhandling begärt att mannen skulle hämtas av polis till rättegången. Redan på måndagskvällen greps mannen och hölls i förvar till rättegången.
Hässleholm • Publicerad 23 januari 2001

Nu var det ingen grövre brottslig verksamhet som 40-åringen stod åtalad för. Det handlade om en stöld i Tyringe OK:s klubblokaler och Hälsoringens kontorslokaler i Tyringe den 18 maj ifjol. Från orienteringsklubben stals bärbara datorer till ett värde av 5000 kronor och från Hälsoringen stals en mobiltelefon samt sprutor och kanyler till ett värde av cirka 2000 kronor.

Dessa stölder erkände den åtalade, men han förnekade att han tagit sig in på Sydkrafts upplag utanför Hässleholm och stulit aluminiumstolpar och tråd till ett värde av drygt 5000 kronor, den 15 juni ifjol. 40-åringen nekade också till en stöld i ett källarförråd i Hässleholm, där det bland annat tillgreps serietidningar, bildammsugare och väskor den 22 augusti. Vid rättegången uppehåll man sig mycket vid händelsen den 15 juni, när 40-åringen stoppades på gamla riksväg 21 vid Finja. I mannens bil fanns en hel del sönderklippt aluminiumtråd och på bilens tak fanns aluminiumplåtar.

Annons

När 40-åringen stoppades av polisen förklarade han att han var på väg till en "skrotare" för att sälja aluminiumpartiet, som han tidigar hade köpt.

Samtidigt som polisen kontrollerade 40-åringen fick man uppgift om att någon stulit aluminiumtråd och stolpar från Sydkrafts inhägnade förråd i Finjatrakten. På kvällen innan hade en av Sydkrafts anställda sett att någon klippt hål i staketet till Sydkrafts upplagsplats. Intill staketet fanns en bultsax som var lindad på ett speciellt sätt med isoleringstape. En bultsax med samma lindning hittades i 40-åringens bil.

När det gällde de många grova olovliga körningarna, så hävdade 40-åringen inför rätten att han hade stort behov av bil för att han skulle kunna tjäna pengar och livnära sig.

Tisdagens rättegång kunde inte slutföras, eftersom den åtalade begärt att få kalla in ett kvinnligt vittne, som skulle styrka hans uppgifter om att han inte stulit de aluminiumskrot som fanns i hans bil när han blev stoppad av polisen.

Rättegången ska därför fortsätta i början av februari.

ewe.nilsson

@kristianstadsbladet.se

Av Ewe Nilsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons