Mat- och måltidscentrum i Hässleholm
Enligt förslaget kan kommunledningen tänka sig att placera ett framtida mat-och måltidscentrum antingen i anslutning till Hässleholmsgården eller att man bygger om Kurhotellet i Tyringe.
En ny anläggning vid Hässleholmsgården är i grova drag kostnadsberäknad till 38 miljoner kronor. Alternativet i Tyringe är cirka 5 miljoner kronor billigare.
Inom Region Skåne har det bildats en arbetsgrupp som granskat förutsättningarna för att starta en gastronomisk högskoleutbildning i Skåne, där man främst skulle lyfta fram husmanskosten och de skånska mattraditionerna.
Inom Skåneregionen finns många gymnasieskolor med hotell- och restauranginriktning, vilket innebär att det finns ett stort rekryteringsunderlag. Samtidigt finns det många restauranger, som kan erbjuda praktikplatser. Restaurangerna är också en rekryteringskälla när det gäller kompetensutveckling. De koncept som Hässleholms kommun presenterade innebär inte enbart en gastronomisk högskoleutbildning. Hässleholm anser att kommunen med sitt centrala läge och goda kommunikationen är en utmärkt plats att förlägga ett mat- och måltidscentrum till.
En plats där man dels kan äta den skånska maten, men också få ta del av hur maten framställs i ett Upplevelsehus. Det finns även tankar på en så kallad Bonneria, där lokala matproducenter kan presentera och saluföra sina produkter.
Det fanns många föredragshållare under onsdagens Gastronovum i Hässleholm kulturhus.
Monika Frangeur talade om regional matkultur ur ett Skåneperspektiv, krögaren Rune Kalf-Hansen talade om Den sinnliga vardagsmaten och måltidskonsulent Stina Algotson om Mat för alla sinnen. Viceordföranden i LRF Skåne framförde tankar om att maten väcker debatt och lust och IngaLill Hall berättade om de undersökningar som projektgruppen Gastronomisk Högskola i Skåne jobbar med.
Turistchefen i Hässleholm Charlotte Fogde-Andreasson framförde sina tankar om hur ett Mat- och måltidscentrum skulle locka turister till nordöstra Skåne.
–Grythyttan har årligen mellan 70000 och 80000 besökare per år. I ett måltidens hus skulle man kunna informera om och låta folk få del av den skånska mattraditionen, men det skulle samtidigt kunna arrangeras utställningar kring den regionala matkulturen, sa Charlotte Fogde-Andreasson.
Arkitekt Krister Wall hade tagit fram förslag till hur ett mat- och måltidscentrum skulle kunna utformas.
Dels fanns ett förslag till placering vid Hässleholmsgården, på grönytorna väster om Hovdalavägen, dels i och kring Kurhotellet i Tyringe.
Det handlar om stora investeringskostnader för ett mat- och måltidscentrum i Hässleholm, men kommunalrådet räknar med ekonomiskt stöd av staten och regionen om projektet förverkligas.
ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se