Måttligt intresse för Nävlinge skola

Medan Hässleholms kommuns försäljning av Vankiva skola har rönt stort intresse bland allmänheten med många intresserade köpare och ett flertal bud som ligger långt över utropspriset är det avsevärt lägre efterfrågan när det gäller ett annat av de objekt som står på kommuns försäljningslista, Nävlinge skola.
Hässleholm • Publicerad 17 januari 2014
Nävlinge skola.
Nävlinge skola.Foto: 

– Vi lade, på uppdrag av Hässleholms kommun, ut Nävlinge skola till försäljning för fjorton dagar sedan, säger Staffan Nathell, auktoriserad fastighetsmäklare på Nathell’s Mäklarbyrå i Vinslöv.

Ni hade visningar den 14 och 15 januari, hur gick det?

– Det var relativt många som kom på visningarna, kanske ett tjugotal totalt, även om många som anmält intresse avbokade av olika skäl innan. Skolor är alltid spännande för folk, det har alltid varit så, fortsätter Staffan Nathell.

U tgångs priset är 575 000 kronor för Nävlinge skola, man får mycket fastighet för pengarna om det skulle bli priset.

– Det är fruktansvärt svårt att sälja i Nävlinge, några gånger nästan omöjligt. Ibland hör folk av sig från Malmö och andra områden och tycker att det är så låga priser och är intresserade. Men när de sedan får reda på att det inte finns någon affär, skola eller kollektivtrafik i Nävlinge, då är de flesta inte intresserade längre.

Vad är statusen i budgivningen nu när visningarna är avklarade?

– Jag skickar buden vidare till kommunen, som bestämmer vem som får köpa. Det är en rätt så lugn budgivning, det är ingen hets.

Staffan Nathell vill inte avslöja mer om buden, om de ligger över, under eller kring utropspriset.

Fastighetsförsäljningen är en del av det stora rationaliserings- och besparingsprogram som det borgerliga alliansstyret i Hässleholm presenterade hösten 2013, för att komma till rätta med det nuvarande budgetunderskottet och skapa utrymme för satsningar i framtiden.

Stora besparingar

Ett 80-tal kommunala fastigheter står på försäljningslistan, bland annat Perrong 23 och Ebenesersalen i Hässleholms tätort, campingen och hembygdsgården i Vinslöv, Vittsjö kvarn, Sösdala station, Tyringe ridhus och Hästveda hantverksgård. Att en fastighet står på listan innebär inte nödvändigtvis att den ska säljas, bara att den är ett potentiellt avyttringsobjekt. En del av de 80 objekten kan också komma att rivas.

Tanken med avyttringarna är delvis att få in engångsintäkter i form av försäljningsinkomster. Men de totala stora årliga besparingarna hittas genom lägre underhålls- och driftskostnader, när kommunen inte behöver betala el, värme, service och andra löpande utgifter för de avyttrade byggnaderna.

Maria Sällberg
Kristianstadsbladet
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.